Stenhård konkurrens för jurister
Konkurrensen bland juristerna om de eftertraktade notarie-tjänsterna har hårdnat. Till stor del beror det på att nyutbildade jurister har svårare att få jobb. Det visar en rapport som Högskoleverket presenterar i dag.
Kristin Nordansjö och Elenor Grönnå möter en hård arbetsmarknad.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Just nu är det svårt för jurister att komma in på arbetsmarknaden, säger Karin Holmvall, projektledare för Högskoleverkets rapport.
Nya prognoser från Statistiska centralbyrån, SCB, visar däremot på en något ljusare framtid.
- De pekar på ökad efterfrågan av juridisk kompetens. Men det kan fortfarande vara så att det kommer att finnas ett visst överskott.
En konservativ bransch
Högskoleverkets rapport visar även att arbetsgivare är ganska traditionella i sina val. Etablerade yrkesutbildningar som de i Uppsala och Lund är högst aktade.
- Det är en väldigt konservativ bransch och verkar finnas viss okunskap och skepticism mot nya utbildningar, säger Karin Holmvall.
Efter yrkesjuristutbildningen går det att söka notarietjänstgöring hos Domstolsverket, en merit som ökar chanserna att få jobb oavsett vilket område man vill ägna sig åt.
— Även arbetsgivare som inte är i rättsväsendet vill gärna ha en person med den meriten. Det ses som en bra erfarenhet och ett slags kvalitetsstämpel, säger Karin Holmvall.
Eftersom platserna bara räcker till en tredjedel av studenterna är konkurrensen hård.
— Stressen har ökat eftersom arbetsmarknaden är så tuff. Och så länge arbetsgivare fortsätter att efterfråga notariemeritering kommer situationen inte att ändras, säger Karin Holmvall.
Hinner inte säga något
På juriststudenternas bibliotek vid Gamla Torget i Uppsala sitter de blivande juristerna med näsorna djupt nedsjunkna i böckerna. Många arbetar närapå dag och natt för att få till examensarbetet eller plugga till nästa tenta.
- Tyvärr jag hinner inte säga något alls. Jag måste lämna in en uppsats om några minuter, säger en kille som läser sista terminen på juristprogrammet.
— Inte jag heller. Förlåt, men jag har verkligen jättebråttom, säger hans klasskompis och fortsätter snabbt förbi med en bunt papper i ena handen.
Även 21-åriga Kristin Nordansjö och Elenor Grönnå är stressade, men lovar att ställa upp på en intervju om det går fort. De går fjärde terminen på juristprogrammet och läser just nu två parallella kurser, en i processrätt och en i straffrätt.
— Jag visste att det skulle vara hårt. Men jag trodde inte riktigt att konkurrensen skulle vara så här hård, säger Elenor Grönnå.
Hon och Kristin Nordansjö tror att konkurrensen beror på svårigheterna att få jobb och vetskapen om vikten av att få en notarietjänstgöring.
— Om man har det är det lättare att få jobb. Om en arbetsgivare ska välja mellan två personer tar han den som har tingsmeritering. Och många av de stora advokatbyråerna vill att man har det, säger Kristin Nordansjö.
Bara toppbetyg räknas
Misslyckanden finns det inte plats för, enligt de två studenterna. Endast toppbetyg räcker för att få de hett eftertraktade notarietjänsterna.
Trots det tycker Kristin Nordansjö och Elenor Grönnå inte att det är värt att slita hur mycket som helst.
— Det skulle vara väldigt roligt om man fick tingsmeritering. Men jag tänker inte hänga upp hela min tillvaro på det. Då tror jag att man skulle må väldigt dåligt, säger Elenor Grönnå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!