Onsdagens terrorattentat mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo har skakat om hela Europa och ledare världen över har fördömt händelsen.
Nu menar Sten Widmalm, professor vid statsvetenskapliga institutionen i Uppsala, att liknande terrorattacker kan komma att inträffa även i framtiden.
– Jag skulle säga att det finns en stor risk för upprepning av den här typen av terrordåd. I många länder har en infekterad diskussion om mångkulturalism pågått mycket längre än i Sverige, och Europa har blivit mycket segregerat. Segregationen innebär risk för stora konflikter och ökade klyftor. Det är något som extremistiska grupper från båda kanterna utnyttjar.
En av de många frågorna som har väckts sedan i onsdags är vilka effekter terrorattentatet kommer att få på yttrandefriheten, dels i Frankrike men också i övriga Europa. Enligt Sten Widmalm finns flera möjliga scenarier.
– Å ena sidan kan det här attentatet innebära en förstärkt lagstiftning för yttrandefrihet i flera länder runt om i Europa. En annan möjlig reaktion kan bli att det ställs större krav på att man måste visa större respekt för andra religioner. Det är en svår gränsdragning för vad som anses vara okej att publicera och inte.
Även om statliga regleringar för ökad yttrandefrihet skulle införas runt om i Europa finns det en risk för att självcensuren bland tidningarna kommer att öka, menar Sten Widmalm.
– Det är svårt att hindra självcensuren efter ett sådant här attentat. Den kommer troligtvis att bli mer utdredd än den eventuella statliga censuren i Frankrike.
Det är dock inte bara på kontinenten som effekterna av attentatet kan komma att märkas av. Också i Sverige och Uppsala kan dådet få stora konsekvenser - framför allt inom politiken.
– Det här kommer definitivt att kunna användas som ett politiskt slagträ av högerextrema partier här i Sverige och i Uppsala.
En positiv sak efter moskéattentatet här i Uppsala var den manifestation som anordnades där man visade sitt stöd för muslimers rättigheter. Förhoppningsvis kan något liknande arrangeras nu för att visa på vikten av yttrandefrihet.