Statsvetare: Kan bli klimatavtal vid nästa möte

En politisk deklaration i Köpenhamn och fortsatta förhandlingar kan ge ett klimatavtal till nästa mellanmöte som hålls i Bonn i juni. Det tror statsvetaren Christer Karlsson från Uppsala.

Uppsala2009-12-18 20:00
Han forskar om internationell klimatpolitik på Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet och följde med spänning klimatförhandlingarnas sista dag då väldens ledare, inklusive USA:s president Barack Obama, försökte få ihop en klimatöverenskommelse i Köpenhamn.

Efter all oenighet anser han att det viktigaste för att komma vidare är att världens ledare kan göra upp om en politisk deklaration, som kan innehålla skrivningar om begränsade temperaturökningar och bistånd från den rika världen till klimatåtgärder i fattiga länder.
- Sedan kan man förbinda sig att fortsätta och förhandla vidare. Det skulle kunna innebära att vi kan ha ett nytt avtal klart till mötet i Bonn i juni nästa år. En politisk deklaration får bara inte blir för urvattnad, säger Christer Karlsson.

Går inte det så återstår att vänta till det årliga klimatmötet som näst år hålls i Mexiko.
Positionerna mellan främst Kina och USA är dock väldigt låsta. Kina, Indien och övriga utvecklingsländer vill inte binda sig för utsläppsminskningar utan anser att den industrialiserade världen ska ta det stora ansvaret. De vill heller inte underkasta sig kontroll av de klimatåtgärder som de säger sig vidta, något som USA krävt.
- USA anser att alla måste underkasta sig kontroll så att man vet att samma spelregler gäller för alla, även Indien och Kina som ökar sina utsläpp mest av växthusgaser. De ser det som en inblandning i sina inre angelägenheter. Men här är en öppning på gång, säger Christer Karlsson.

Barack Obama å sin sida kommer till Köpenhamn utan att ha fått godkänt för en ny energi- och miljölagstiftning. Den ligger i senaten och Christer Karlsson tror inte att Obama skulle våga skriva på ett nytt klimatavtal utan att det är klart.
- Därför har inte USA kunnat gå med på några seriösa mål och det betyder mycket för det dödläge som uppstått, säger han.

Var förväntningarna för högt ställda på mötet?
- Till viss del. Efter Barack Obamas valseger så trodde många att USA snabbt skulle få en ny miljöpolitik. Men krisen i världsekonomin, sjukvårdsreformen i USA och förseningar kring lagstiftningen har gjort att amerikanerna inte kommit så långt som man trodde för ett år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!