"Vad planerar ni för långsiktiga insatser för att bryta kriminaliteten?"
"Kan man göra något som individ?"
”Hur ska rasismen i samband med våldsvågen motverkas?”
Frågorna var många till statsminister Ulf Kristersson när han besökte Uppsala för att debattera i livesändningen Uppsala möts. I publiken fanns allt från skolklasser till pensionärer som ville höra hur Uppsala skulle återgå till att bli en trygg stad.
– Det finns en djup frustration som utvecklats i fel riktning under lång tid, sade Kristersson på Forumtorget om höstens våldsvåg.
Frågan om när samhället kan bli tryggt igen kom inte helt oväntat, och Kristersson ursäktade sig över att inte helt kunna svara på frågan.
– Jag önskar att jag kunde ge ett distinkt årtal, men det beror på hur framgångsrika nya lagar kan bli och hur polisens arbete kommer att gå. Men gränsöverskridande brott begås i dag och därför beror det också på andra länder agerar och hur bra samarbetet kan fungera olika länder sinsemellan.
Statsministern vill se åtgärder som att låsa in gängrekryterarna, minska invandringen och förmildra den nuvarande sekretesslagen.
– Om vi inte låser in de som rekryterar 13-åringar så kommer de att fortsätta. Det är en förebyggande insats att ta bort dem från gatorna. Samtidigt vet socialtjänsten mycket om ungdomar i dysfunktionella familjer. På grund av sekretesslagen i nuläget får inte polisen veta sådan typ av information – det måste vi ändra på, sade Kristersson som menar att sekretesslagen skyddar de som begår brott snarare än att skydda integriteten.
Efter debatten träffar UNT statsministern på en något oväntad plats i Uppsala, nämligen Snerikes nation.
– Jag är gammal sneriking, säger han och ler.
I festsalen har det dukats upp kaffe, biskvier och chokladbollar till statsministern, som ser ut att få tillbaka gamla minnen när han sitter runt fikabordet.
– När jag ändå är i Uppsala brukar jag bjuda in mig själv och fråga om man får komma och hälsa på. Jag hade jättefina år här när jag pluggade ekonomi så det är kul att komma tillbaka.
I festsalen på Snerikes berättar Ulf Kristersson hur han kände frustrationen och uppgivenheten i frågorna på Forumtorget. Han förstår att det är extra laddat för Uppsalaborna som befinner sig i en stad som varit särskilt drabbad av våldsvågen.
Gång på gång tar Kristersson upp hur politiken ska åtgärda att minderåriga personer rekryteras in i gängkriminaliteten.
– Det är en ständig avvägning. En del 13-åringar i de här sammanhangen är skiträdda och hotade till att skjuta. Andra är helt enkelt bara empatistörda enligt polisen och tar ingen hänsyn överhuvudtaget. Frågan vi då ställer oss är: Hur hittar vi de här barnen i tid?
Hur är det att vara statsminister under en våldsdrabbad period?
– Om jag ska vara ärlig är det en ganska dov tid, säger Kristersson sammanbitet och tar en klunk av sitt kaffe.
Han tar upp svårigheterna med att tackla gängkriget i Sverige parallellt med krigen runtom i världen som i Ukraina och Israel-Palestina.
– Med allt detta i åtanke kan jag säga att det verkligen inte lättsamt som statsminister just nu. Men vi kan inte bara konstatera att det är en sämre tid, utan man måste se vad vi kan göra bättre. Vi håller på att lägga om politiken ordentligt gällande gängkriget och jag är den första att säga: Det kommer att ta tid.