– Forskskningshuvudmännen ska inte utreda sig själva. Det är viktigt för trovärdigheten och rättssäkerheten. Ingen ska behöva tvivla på svensk forskning, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.
Den nya lagen, som fråntar universiteten deras nuvarande rätt att själva utreda och besluta i frågor om misstänkt forskningsfusk, föreslås träda i kraft 1 januari nästa år. Utöver universitet och högskolor vidgas regelverket till att även gälla andra statliga myndigheter, kommuner och landsting och enskilda utbildningsanordnare.
Regeringens proposition kommer nästan precis två år efter det att en statlig utredning kring hanteringen av misstänkt forskningsfusk, ledd av professor Margaretha Fahlgren vid Uppsala universitet, blev klar. Ett centralt förslag i den var det att en oberoende statlig myndighet skulle inrättas för att utreda och besluta i frågor kring forskningsfusk.
– Även om det tagit längre tid än vi hade hoppats är jagt väldigt glad över att regeringen tagit till sig utredningens förslag i propsositionen. De är viktiga för arbetet i frågor kring god forskningssed och för att få en bra och rättssäker hantering av misstänkt oredlighet, säger Margaretha Fahlgren.
Samtidigt som bland annat universiteteten och högskolorna fråntas rätten att själva utreda misstänkt forskningsfusk föreslås såväl de som den enskilde forskaren få ett lagstadgat krav på sig att forskningen bedrivs i enlighet med god forskningssed.
En som är glad över att förslaget från den fahlgrenska utredningen nu verkar att snart förverkligas är professor Bengt Gerdin vid Uppsala universitet. Det var han som först utredde fuskmisstankarna mot Paolo Macchiarino och kom fram till att den världskände kirurgen verkligen hade fuskat – men kördes över av Karolinska inmstitutets dåvarande ledning.
– Jättebra, jag har verkligen väntat på detta. En stor fördel med en statlig nämnd är att den ger en enhetlig bedömning. Det har funnits stora stora spretigheter när det gäller universitetens bedömningar av misstänkt forskningsfusk. Förslaget är bra, men vi kommer fortfarande att ha kvar problemet med att det görs dålig forskning, säger han.