Stor blåljusövning i Uppsala – påminner om Utöya

Hur ska blåljuspersonal agera vid en händelse likt den som skedde på Utöya där 69 personer dödades? Det övade man på i Ekoln under tisdagen, med hjälp av ett stort antal statister och flera räddningsinstanser.

Under tisdagen hade polis, räddningstjänst, sjöräddning och sjukvård en övning vid holmen Säby Klint i Ekoln.

Under tisdagen hade polis, räddningstjänst, sjöräddning och sjukvård en övning vid holmen Säby Klint i Ekoln.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-09-21 17:00

Den som såg polishelikopter, insatsstyrka, räddningstjänst, ambulans eller sjöräddning vid Skarholmen och udden Säby Klint under tisdagen behöver inte vara orolig. Där har man genomfört en stor övning för att hantera pågående dödligt våld. 

– Pågående dödligt våld kan vara terror, en skolskjutning, att någon flippar på en arbetsplats och börjar ha ihjäl människor. I det här fallet har vi en skolklass som har varit ute på skolutflykt och där blivit attackerade av en man i 50-årsåldern som har huggit dem med kniv, säger Daniel Larsson, kommissarie och polisiär övningsledare. 

undefined
Statisterna fick spela både skadade och döda. En elev som går tredje året vid vård-och omsorgsprogrammet på Cultus Gymnasium spelar att han blivit slagen i huvudet och upplever andningssvårigheter.

I scenariot, tänkt att påminna om det som skedde på Utöya 2011, har gymnasieelever varit ute på Säby Klint där de blivit attackerade.Till hjälp under övningen hade blåljuspersonalen ett 70-tal statister. Två av dessa var Per Ek och Simon Schönström från Sjöräddningen Uppsala. 

– Jag hetsade upp mig själv fullständigt. Stod och andades så att jag hittade på att jag blev rädd. Man måste göra det så verkligt som det bara går, säger Simon Schönström. 

undefined
"Vi försöker vi hantera en stor mängd skadade i en svår miljö", säger David Smekal, ambulansöverläkare och en av övningsledarna.

Simon och Per gömde sig under övningen tills de såg Sjöräddningen. Då kastade de sig ut i vattnet för att bli räddade, iklädda torrdräkter.

– Vi var förberedda på att vi skulle i vattnet så det var okej, säger Per Ek. 

Både Simon och Per har medverkat i liknande övningar, men aldrig en så stor övning som tisdagens. 

– Det här är den största övningen som Sjöräddningen i Uppsala någonsin har deltagit i, säger Simon Schönström.

undefined
Sjöräddningen var med i övningen.

Vid Säby Klint var det under tisdagen fullt av blodiga statister. Ungdomar kastade sig från klippor ut i vattnet. Beväpnade poliser letade efter gärningsmän i vassen, räddningstjänst sökte efter skadade. En helikopter landade på bryggan och skadade kördes till Skarholmen där de lastades in i ambulanser. Strax efter klockan 12 var övningen över, och en av de sista statisterna att hittas var Johanna Miemois från Sjöräddningen. 

– Jag har tittat på vassruggar, gyttja och vatten. Jag var där ute i en och en halv timme och stod med vatten till midjan. Men jag hade torrdräkt så jag var inte våt, men kallt var det. Min teknik var att byta plats, det var jättetungt att pressa sig fram så när man bytte plats fick man upp värmen, säger hon. 

undefined
Johanna Miemois fick stå ute i vattnet i över en timme under övningen innan hon hittades.

Syftet med övningen är att förbättra hanteringen av situationer med pågående dödligt våld. Dels övade de olika enheterna på sitt arbete, och dels övade man på samverkan.

– Det har skett rätt många knivattacker eller attacker där det har funnits grovt våld. Vi behöver öva på våra rutiner för att vi ska hålla en viss nivå och klara av att samarbeta kring en sån här händelse. Grundsyftet är att vi ska se att det håller i verkligheten, säger Stefan Ulander, övningsledare Uppsala brandförsvar. 

Förutom statisterna visste inte de medverkande i övningen om mer än att de skulle öva. Nu ska en utvärdering ske. 

undefined
"Sånt här sker hela tiden och det är därför vi övar", säger Daniel Larsson, polisiär övningsledare.

– Det viktiga är inte att dunka varandra i ryggen och tala om hur duktiga vi var utan det viktiga är att våga identifiera grejer som vi kan göra bättre, så att vi kan rädda liv och avbryta det pågående dödliga våldet, säger Daniel Larsson. 

David Smekal, ambulansöverläkare och en av övningsledarna, är nöjd med insatsen.

– Jag tycker att det ser ut som att vår personal gör det här jättebra. Sjukvårdens del i det här är att rädda så många liv som möjligt, säger han.

Om övningen

Uppsala brandförsvar, polisen i Uppsala, ambulanssjukvården, Sjöräddningssällskapet och Räddningstjänsten Enköping-Håbo deltog i övningen under tisdagen. Syftet med övningen var bland annat att sätta organisationen för PDV (pågående dödligt våld), öva samverkan i realtid och ta fram taktisk plan. Övningar i denna storlek sker runt en gång om året, med olika scenarier varje gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!