"Staten har inte tagit sitt ansvar"

Det är första gången i Sverige som två landsting tar över ambulansdirigeringen i egen regi. Men tredje gången som Uppsala läns ambulanser lämnar SOS Alarm.

Utryckning med ambulans.

Utryckning med ambulans.

Foto: Mia Karlsvard/Arkiv

Uppsala2015-05-25 21:23

För fem år sedan vann Gävlebaserade Open Care upphandlingarna om att få sköta Uppsala läns ambulansdirrigering. Men avtalet sades upp, landstinget gjorde bedömningen att bolaget inte skulle klara kraven. Open Care å sin sida ansåg att förutsättningarna var för dåliga, bland annat när det gäller driften av kommunikationssystemet Rakel. En ny upphandling gjordes som det privatägda företaget Medhelp vann. Kostnaden för avtalet låg på 28,6 miljoner kronor men då förband sig Medhelp att all personal skulle ha minst sjuksköterskekompetens och tre års erfarenhet av akutsjukvård, klara stresstest och kunna hantera samtliga dataprogram som krävdes.

LÄS MER: Uppsala tar över ambulansdirigeringen

I juni 2013 gick Medhelp ut och sa att företaget skulle sluta dirigera ut ambulanserna om det inte fick mer betalt. Landstingen nådde en tillfällig överenskommelse om en fortsättning i fem månader. Och efter det har SOS Alarm åter tagit ansvaret för dirigeringen av ambulanser. Under sin tid kritiserades Medhelp flertalet gånger för långa svarstider.

– Rent medicinskt fungerade det väldigt bra men det var aldeles för långa svarstider, men de var något som korrigerades. Vi har därför utgått ifrån den bemanning som de hade i slutskedet, säger Per Andersson, verksamhetschef ambulanssjukvården, om den nya verksamheten Sjukvårdens larmcentral.

Nu är det alltså landstinget som själva står för verksamheten. Avtalet med SOS alarm går ut den 31 mars och därefter kommer ambulansdirigeringen ske från ambulansstationen vid Akademiska sjukhuset. Likt Medhelp ska endast utbildade sjuksköterskor svara i nödsamtalen för att de ska kunna göra en så rättvis bedömning som möjligt. Enligt lag finns det inget krav på att en larmoperatör måste ha en sjukvårdsutbildning – vilket är ett stort problem enligt Johan Lingsarve, universitetsadjunkt vid Uppsala universitet.

– Staten har inte tagit sitt ansvar i detta. Det måste finnas krav på sjukvården. Avsaknaden av nationellt bindande föreskrifter för ambulanssjukvård innebär att vårdkvaliteten varierar över landet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!