Startar eget inom hemvård

I ett nätverk för kvinnliga företagare lärde Patricia Rivano och Anna-Karin Åberg känna varandra. De märkte snabbt att de hade samma ambitioner och driftiga inställning. I dag ligger de i startgroparna med sitt eget företag.

Patricia Rivano och Anna-Karin Åberg.

Patricia Rivano och Anna-Karin Åberg.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-12-28 11:06
Lov står för lagen om valfrihetssystem, en lag som infördes första januari i år. Tack vare den har Patricia Rivano och Anna-Karin Åberg haft möjlighet att förverkliga planerna på ett hemvårdsföretag.

I förra veckan skrev de avtal med Uppsala kommun och fick företaget Konvaljens hemvård godkänd som utförare, och bara några dagar senare har de nu sin första brukare anmäld.
- Vi står verkligen och stampar och är ivriga att få sätta i gång. Det har ju gått fort, men det känns som att det har tagit en evighet att komma så här långt, säger Anna-Karin Åberg.

Nätverket Lov till samverkan har varit en bra språngbräda. Under ett antal träffar har deltagarna fått nyttiga föreläsningar, inspiration och framför allt kontakt med varandra. I början var de ungefär sexton deltagare, men bara Patricia Rivano och Anna-Karin Åberg gjorde verklighet av drömmarna.
- De andra var inriktade på yrken som inte går att få ersättning från kommunen för, till exempel fotvårdare, massör och psykolog. Men vi har kontakt med dem och kommer att hyra in dem som tilläggstjänster när det behövs, säger Anna-Karin Åberg.

För både Patricia Rivano och Anna-Karin Åberg började företagsplanerna med att de saknade något i det utbud av hemvård som fanns.
- Man hör ju så mycket om hur gamla lämnas i smutsliga sängkläder, inte tittas till och så. När min pappa blev ensam så kände jag att jag ville starta hemtjänst, säger Anna-Karin Åberg.
Patricia Rivano, som har rötter i Chile, saknade en hemtjänst som kunde kommunicera med brukarna på deras eget språk.
- Många som blir äldre och sjuka glömmer bort svenskan, även om de varit bra på språket tidigare. Det är jätteviktigt att kunna få hjälp på sitt eget språk, att någon förstår en. Vi kommer att undvika en massa missförstånd, säger hon.

Konvaljen är nu inriktad på tjänster som städning, matservice och social samvaro, med svensk- och spansktalande personal. De hoppas snart kunna utöka, både till att ha personal med mer språkkunskaper och till att även erbjuda sjukvårds- och omvårdnadstjänster.
- Det har ju varit tanken från början, men vi vill göra det här ordentligt så vi börjar med den här biten, säger Anna-Karin Åberg.

Det har varit en lång process att lyckas uppfylla alla äldrenämndens krav för godkänd verksamhet. Men engagemanget och entusiasmen går inte att ta miste på.
- Man behöver en enorm vilja för att göra en sådan här sak, man måste kämpa och tro på det man gör. Men det är jätteroligt, säger Patricia Rivano.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om