Stärkt självbild med kung-fu

Samtliga sex kvinnor i åldern 65+ som kom till Träffpunkten i Årsta för att prova på kung- fu anmälde sig till fortsatt träning i höst. Instruktören Arne O Berglund är nöjd.

Efter träningspasset i Wing Chun kung-fu tackar elever och instruktör varandra.

Efter träningspasset i Wing Chun kung-fu tackar elever och instruktör varandra.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-07-11 10:36

Kung-fu associeras med kinesisk stridskonst, höga sparkar, hopp och hårda slag. Men på Arne Berglunds jacka står det ”Wing Chun kung-fu”, och Wing Chun är en gren med annan inriktning inom kung-fu. Han instruerar stillsamt kvinnorna i konsten att skapa utrymme för försvar och motattack.

– Värna ditt rum! säger han och håller armarna framför sig, vinklade ovanpå varandra framför kroppen, och vips har han, och snart också damerna som följer hans instruktioner markerat sina egna integritetszoner.

Övningarna fortsätter och kvinnorna sträcker en arm snett uppåt som för att avvärja en attack och i kombination med snabba handledsrörelser blir det möjligt att följa den andra uppmaningen som går som en röd tråd under prova på-timmen:

– Skapa utrymme!

Det är handledsrörelserna tillsammans med en böjd armbåge som skapar utrymmet och avvärjer attacken.

Efter några repetitioner har handflatorna snurrats och vänts uppåt och neråt i rätt ordning och de sex deltagarna får parvis träna handgripligt på varandra. Avvärj ett knytnävsslag riktat mot ansiktet, lyder uppgiften.

Efter vissa palavrer där det råder osäkerhet om vem som ska göra vad och hur, armar trasslat in sig i varandra och bekymrat rynkade pannor slätats ut med glada skratt i några omgångar, går Arne runt och visar var och en styrkan som ligger i en böjd arm höjd att avvärja slag.

– Ja visst, jag känner hur stark armen blir, säger en kvinna förtjust, och får medhåll från andra som hunnit prova.

Arne Berglund började träna Wing Chun för sju år sedan och då gick han på kryckor. Med träningen har smärta och stelhet försvunnit och till hösten börjar han sin tredje termin som instruktör:

– Wing Chun är inte lösningen på alla problem, men för många är den väldigt bra, oavsett ålder. Fysisk säkerhet stärker självbilden och gör människor generösare. Den som kan försvara sig behöver inte besvara en knuff eller en dum kommentar med våld, och speciellt kvinnor uppträder med en helt ny säkerhet efter bara en termin, säger Arne Berglund.

Ingrid Viktorsson visste inget om kung-fu eller Wing Chun före prova på-kursen:

– Det här var bättre än jag hade väntat, och det man kan göra för att öka tryggheten ska man göra. Jag vill fortsätta träna, för nyttan men också för att ha roligt, säger hon.

Siv Nordstrand, en annan av deltagarna visste ungefär vad hon kunde förvänta sig:

– Jag har barnbarn som tränat kendo och taekwondo och som jag sett fara omkring. Det här är annorlunda, Wing Chun passar mig så jag fortsätter också.

Wing Chun kung-fu

Kung-fu betecknar oftast en form av kinesisk kampsport, men det kinesiska uttrycket används om någon som målmedvetet och skickligt ständigt strävar efter att förbättra sig inom ett ämne, inte bara stridskonst.

Wing Chun är en sydkinesisk teknik för självförsvar med rötter i 1600-talet, skapad av en buddhistisk nunna.

Stilen består av olika tekniker byggda för att användas i kombination med varandra, och grunden är att balansen ska behållas och energi sparas. Fokus ligger på en människas centerlinje, lodrät från hjässa till skrev. Attacker riktas mot centerlinjen, och det är också den som försvaras med olika snabba, raka slag utan ansats. Sparkar förekommer men är låga, eftersom energi ska sparas.

Wing Chun-klubben i Uppsala samlar omkring 200 utövare i åldrarna 8 till 88 år, och hoppas på ny lokal till den växande verksamheten i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om