Starkt ifrågasättande av Dalbyhemmet
Uppsala kommun har förlängt samrådstiden för den föreslagna detaljplanen för ett område vid Dalbyhemmet till den 1 september.
I sommar har flera berörda grannar i insändare, debattartiklar och intervjuer starkt ifrågasatt den planerade exploateringen av jordbruksbygden kring Dalbyhemmet och kyrkan. Man har bland annat ställt frågor om hur många och på vilka villkor tomter får avstyckas från jordbruksfastigheter. Vidare har man undrat om det är ett trendbrott i plansammanhang att tillåta villabebyggelse och förtätning i ett område där tillstånd till avstyckning enligt uppgift varit i det närmaste omöjlig de senaste 20 åren.
Dessa frågor och ytterligare farhågor om bland annat förlorade naturvärden och besvärlig trafikmiljö återkommer i flera av de yttranden som redan inkommit. I många fall åtföljs de av krav på att planförslaget avstyrks.
Uppsala kommun anser inte att den föreslagna detaljplanen för delar av Dalby 10:1 och 11:1 väster om Ekoln ger så stor miljöpåverkan att en miljöbedömning enligt Miljöbalken behöver göras. Liv Hahne (m), ordförande i byggnadsnämnden, tycker heller inte att ärendet är så kontroversiellt och säger att nämndens ledamöter är eniga om förslaget.
- Det är ju ingen våldsam exploatering, Det är en komplettering till Dalbyhemmet, säger hon.
Planområdet är cirka 5,5 hektar stort och ligger cirka 500 meter nordväst om Dalby kyrka, söder om Uppsala. Den nya bebyggelse som redovisas i planen är nio friliggande småhus väster om Dalbyhemmet samt en gruppbebyggelse med sex parhus söder om hemmet. De sistnämnda är främst tänkta för seniorboende. I planförslaget finns mellan dessa husgrupper en aktivitetsyta med öppen mark för de boende och barn vid förskolan. På denna aktivitetsyta föreslås en mindre gemensamhetslokal för redskap med mera.
Husen är tänkta att ligga i anslutning till de båda skogsbrynen, som ska ge bebyggelsen ett stöd i landskapet och bakgrund i form av skog.
De nya husen ska anknyta till befintlig bebyggelse och ses som en komplettering söderut och österut.
- Det är några små hus och vi hade tänkt att de som fortfarande vill bo på backen i Dalby ska kunna göra det, med närhet till Dalbyhemmets service, säger Liv Hahne.
Hon håller inte med om beskrivningen att planförslaget är ett trendbrott och avsteg från en tidigare restriktiv hållning mot avstyckning och exploatering.
- Det är klart att det är ett väldigt känsligt område. Vi har inte bara sagt okej till en ansökan. Det är ett område som man inte kan fara fram med hur som helst.
Därutöver vill hon invänta samrådstidens slut och kommenterar inte enskilda yttranden. Inte heller det från länsstyrelsen, som i sitt samrådsyttrande endast accepterar några få tomter väster om Dalbyhemmet. Länsstyrelsen vill att övriga delar utgår ur planen. Man konstaterar att planområdet är av riksintresse för friluftsliv och rörligt friluftsliv enligt Miljöbalken, med särskilda krav på hushållning med mark och vatten. Planen berör också område som omfattas av strandskydd och skydd för landskapsbild. Länsstyrelsen tycker inte att den föreslagna utbyggnaden stämmer överens med översiktsplanen och efterlyser en motivering av den föreslagna exploateringen. Länsstyrelsen förväntar sig att exploateringen prövas mot dessa intressen om arbetet med planförslaget går vidare.
Liv Hahne tror att ärendet kan vara färdigt för beslut vid byggnadsnämndens sammanträde den 25 september. Hon utesluter dock inte att det kan bli justeringar av planen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!