Den 25 november väntas utbildningsnämnden fatta beslut om att minska antalet timmar som barn till föräldralediga och arbetssökande har rätt att vara på förskola från 30 timmar till 20. Många av UNT:s läsare välkomnar beslutet och tycker att det är självklart att föräldralediga ska kunna ha sina äldre barn hemma mer.
– Mycket bra förslag! Ett steg i riktningen för mindre barngrupper och fler pedagoger inom förskolan, skriver en läsare.
– Det känns rätt naturligt att barn ska vara hemma med sina föräldrar så mycket som möjligt. Tycker att alla barn som fått syskon skulle få vara hemma på heltid. Det är bra för både barn och föräldrar, kommenterar en annan.
Men alla håller inte med. En av de som är kritisk till förslaget är Monica Henriksson som just nu är föräldraledig, samtidigt som hennes äldre son går på förskola.
– Vi har vår son på förskolan för hans skull. Han skulle må dåligt om han var hemma varje dag med mig som är så trött och frustrerad efter vakna nätter med konstant bebisskrik. På förskolan får han vara delaktig i aktiviteter och har vänner och pedagoger som har tid, hemma finns risken att han blir understimulerad.
Monica Henriksson berättar att förändringen inte kommer påverka hennes familj i så stor utsträckning eftersom deras son endast är på förskolan 22 timmar i veckan. Men hon tycker att det är viktigt att komma ihåg att alla familjesituationer ser olika ut.
– Det som är bra för dig kanske inte alls fungerar för någon annan. Alla familjer ser olika ut och alla gör så gott dom kan. Därför tycker jag att det är fel att familjer som är i behov av dessa timmar drabbas av besparingar.
Det var så sent som i september förra året som barn till arbetssökande och föräldralediga fick rätt att vara på förskolan i upp till 30 timmar i stället för 20. Förslaget drevs igenom av den då styrande alliansen, men hade även stöd av oppositionspartierna.
Om den rödgröna majoriteten får igenom sitt förslag i utbildningsnämnden kommer reglerna att ändras tillbaka till 20 timmar från och med 1 augusti 2016. Socialdemokraten Caroline Andersson är ordförande i utbildningsnämnden och hon förklarar varför de bytt åsikt.
– Det här är ett väldigt svårt beslut, men vi ställdes inför två alternativ. Antingen minska timmarna för den här gruppen eller försämra personaltätheten i hela förskolan.
Hon förklarar att det ekonomiska läget för Uppsala kommun är allvarligt.
– Vi försöker satsa, men om inte ekonomin i kommun ska fortsätta gå med underskott måste vi göra effektiviseringar. Pengarna vi får loss genom det här återför vi till största del till förskolan så långt som möjligt undvika försämrad personaltäthet. De här effektiviseringskraven ligger på alla nämnder, men vi kommer också höja skatten för att begränsa effektiviseringarna.
Vad kan du säga till de föräldrar som är kritiska till det här förslaget?
– Jag är jätteledsen över att göra föräldrar besvikna, men sämre personaltäthet skulle drabba alla barn, i synnerhet de barn som är på förskolan längst. Med det här förslaget kommer barngrupperna i stället vara mindre under vissa timmar av dagen. Men som sagt, jag förstår att folk blir besvikna.
En annan kritik som riktats mot förändringen är att arbetssökande förväntas söka jobb på heltid, vilket försvåras när barnen endast erbjuds barnomsorg 20 timmar i veckan.
– Som arbetslös i Sverige betraktas man som uppbokad på heltid. Du måste söka jobb, gå på möten och vara aktiv i kommunikationen med till exempel arbetsförmedlingen. Hur ska man kunna leva upp till det med ett 1-5 år gammalt barn hängandes vid fötterna under hela dagarna? frågar en läsare på UNT:s facebooksida.
Caroline Andersson hänvisar här till att kommunen erbjuder mer tid än lagstiftningen kräver.
– Där vill jag framhålla att lagstiftningen säger att 15 timmar är minimum. Nu återgår vi till en ordning som fortfarande är mer generös. Men förskolan måste vara flexibel, om en förälder får en anställningsintervju utanför de timmarna som barnet har måste förskolan kunna ställa upp.
Moderaten Christoffer Lagerqvist är vice ordförande i utbildningsnämnden och han håller inte alls med Caroline Andersson.
– Vi tycker inte att det här är rätt sätt att spara pengar på. Förskolan viktig för arbetslinjen och integrationen, och den här förändringen slår mot de allra mest utsatta. Med ökad tid i förskolan kan barnen erbjudas pedagogisk stimulans i större utsträckning. På så sätt motverkar vi utanförskap samtidigt som vi lägger grunden för ett livslångt lärande och en god integration.
Hur vill ni lösa den pressade situationen i förskolan?
– Vi tycker att man borde använda det bidrag på 119 miljoner som kommunen får i från regeringen till förbättrat flyktingmottagande, eftersom förskolan är viktig för integrationen.
Caroline Andersson menar däremot att Moderaterna i sitt budgetförslag lägger ännu större effektiviseringskrav på förskolan än vad de rödgröna gör.
– Vi vill inte heller ha sämre personaltäthet. Den stora skillnaden mellan oss är att vi i alliansen visat att vi klarat av att driva kommunen med en bättre nettokostnadsutveckling.