Starka läsarreaktioner efter UNT:s serie: "Skandal"

Många har hört av sig eller kommenterat i sociala medier efter UNT:s artiklar i granskningen Extraknäck för miljoner. Reaktionerna är mycket starka.

Tre av delarna i UNT:s serie Extraknäck för miljoner.

Tre av delarna i UNT:s serie Extraknäck för miljoner.

Foto: UNT arkiv

Uppsala2020-12-18 05:00

En av flera sjuksköterskor som arbetat på just thoraxkliniken, och som hört av sig, säger sig väl känna igen bilden UNT ger. Hon kallar det "skamligt" att en chef har tillåtits ha dubbla jobb så här. 

– Samtidigt går sköterskor och andra läkare på sin bara knäskålar för att de sliter så, säger hon.

En kvinna med ett helt yrkesliv som Ackissköterska bakom sig säger sig ha blivit "så arg och uppgiven" över att bisysslorna och frånvaron haft chefernas tillåtelse. "Hoppas att det här leder till förbättring", skriver hon.

En läkare skriver att han nu hoppas att "det tar stopp för detta oskick" och att avslöjande är pinsamt för Akademiska.

En entreprenör i en helt annan bransch betonar att det är skattepengar som används och undrar vad andra personalgrupper på sjukhuset säger och tänker, och på politikernas reaktion. 

Samma spår är en Per inne på. Han ser det som tillåtits ske på thoraxkliniken som "mycket stötande i synnerhet som sjukhusledningen kontinuerligt uppmanar till sparsamhet". 

Flera läsare har misstankar om andra fall av tveksamma bisysslor och uppmanar till mer kartläggning. "Det finns garanterat mer av denna kultur att gräva upp", skriver en och påpekar att det inte bara ska grävas på sjukhuset utan även på andra offentliga ställen.

En läsare som hört av sig tycker att UNT är fel ute. Han kallar artikelserien för ett drev och tycker att den är överdimensionerad i relation till att Vilyam Melki fått sina bisysslor godkända av ledningen som tycker att han är duktig. 

Även i sociala medier har många kommenterat artiklarna. De flesta reagerar starkt mot det som framkommit, men några påpekar också att han tagit ut ledighet utan lön och semester för att kompensera för sin frånvaro och att han är en "duktig kirurg som gjort mycket för sjukvården". Kritiker pekar i stället på resultatet i medarbetarundersökningar.

 Vårdförbundets ordförande i Uppsala Sofia Lindström skriver till UNT att tilliten till arbetsgivaren försämras och att det är "enormt frustrerande för våra medlemmar" att se att det inte verkar råda lika villkor mellan olika yrkesgrupper. "Det är ett hån mot våra medlemmar att någon under brinnande pandemi har tid att ägna sig åt en bisyssla på det här viset".

Signaturen Gunnar har ett rakt och enkelt råd för att komma tillrätta med frånvaroproblematiken: "Dags att inför den gamla stämpelklockan".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!