Stark kritik mot vård av 64-åring

Uppsala kommun får kritik på flera punkter för vården av en 64-årig man på ett gruppboende i Uppsala av både Länsstyrelsen i Uppsala och Socialstyrelsen. Båda instanserna har granskat ärendet med mannen som tidvis hållts inlåst på sitt gruppboende.

Uppsala2009-01-18 06:03
I november 2008 uppmärksammades att en 64-årig man hölls inlåst i sitt rum på ett gruppboende i centrala Uppsala, trots att det inte är tillåtet. Mannen, som har en obotlig hjärnskada, ansågs störande och hamnade ofta i aggressiva bråk, både med andra boende och med personal. De ansvariga för gruppboendet såg ingen annan lösning än att låsa in mannen kortare stunder. Men Uppsala kommun anmälde sig själv till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

Sedan dess har länsstyrelsen i Uppsala genomfört en granskning av situationen på gruppboendet. I länsstyrelsens beslut kritiseras bland annat att otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder har använts och att biståndsbeslut saknas i den boende mannens akt, samt att uppföljning och utvärdering av insatserna för mannen saknas.
- Personalen på boendet verkar egentligen inte uppgiven, problemet finns nog på en högre nivå. Det har funnits förslag på att mannen ska omplaceras till annat boende, men det är nog bättre om man hittar lösningar där han redan är. Jag tror att man måste söka kunskap om hur man hanterar problematiken på annat håll och kompetensutveckla personalen, säger Anders Forslund.

Att ärendet alls uppmärksammats har sitt ursprung i ett tv-program, Uppdrag granskning, som handlade om så kallad nedläggning av patienter. Efter programmet kontaktade länsstyrelsen Uppsala kommun för att diskutera hur man hanterar dessa frågor. Det framkom att det fanns några fall i länet, cirka tjugo, där antingen läkare eller psykolog ordinerat tvång och begränsningsåtgärder för vårdtagare eller boende. Eftersom lagstiftningen runt detta inte är helt glasklar beslöt länsstyrelsen för att granska ärendena, samt att göra Socialstyrelsen uppmärksam på problemet på ett nationellt plan.
Även Socialstyrelsen har gjort en utredning om ärendet rörande 64-åringen i Uppsala. Kraven är överensstämmande i såväl Länsstyrelsens som Socialstyrelsens beslut.

Länsstyrelsen begär att Uppsala kommun ska återrapportera vad som gjorts för att rätta till bristerna på gruppboendet senast 26 mars.
Anders Forslund berättar att ärenden där boende eller patienter varit fastlåsta eller fastspända har han tidigare bara stött på i ett äldrevårdsärende, där läkare ordinerat detta. Men han framhåller också att spänna fast någon som har svårt att sitta i en rullstol är en tillåten hantering.
Länsstyrelsen i Uppsala län ska nu uppmärksamma problemet mer än vad som gjorts tidigare och granska ytterligare liknande ärenden.
- Ansvariga för vården i länet, både inom kommunen och landstinget, säger att det inte rör sig särskilt många fall alls. Men det finns brister i lagstiftningen runt detta och jag tror att om man börja lyfta på locken finns det fler liknande ärenden här, säger Anders Forslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om