Stärk dotterns självkänsla

Många unga tjejer upplever att tillvaron ställer höga krav på dem, och som förälder är det inte lätt att veta hur man kan hjälpa. Rådet är att våga lyssna och försöka förstå vad som ligger bakom känsloutbrotten.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Uppsala2012-12-06 11:04

Osäker, självmedveten och snarstucken. Ibland är tonårstjejen inte lätt att ha att göra med och som förälder kan man känna sig frustrerad över att inte få kontakt. Men ilskan och avvisandet beror oftare än föräldrarna förstår på dålig självkänsla, menar Caroline Andersson på den ideella organisationen United Sisters, som jobbar med unga tjejer för att stärka deras självkänsla.
– Många tjejer upplever att det finns mycket krav och förväntningar som det är svårt att leva upp till. Samtidigt som man försöker komma underfund med vem man är och hitta en känsla av sammanhang, det är svårt.

Ilskan är ofta ett sätt att få uppmärksamhet för att bli lyssnad på eller bara få kontakt. Oftast finns det något konkret att ta på och som förälder är det viktigt att våga och vilja lyssna.
– Vad är det som hon egentligen försöker uttrycka när hon är arg? I grund och botten handlar det ju om samma behov av att känna sig älskad, sedd och bekräftad som alla har. Många tjejer vi träffar vill gärna prata med sina föräldrar men vet inte hur, säger Caroline Andersson.

Det är viktigt att inte gå på för hårt som förälder. Ge inte råd eller förmaningar utifrån dina egna erfarenheter rakt av, utan säg ’vill du höra hur jag tänker?’. Om det är svårt att få kontakt tycker Caroline Andersson att man ska säga precis vad man känner utan att förvänta sig en reaktion tillbaka här och nu.
– Säg ärligt att du är orolig för henne, att du vill att hon ska ha det bra och att du finns där när hon än vill prata. Visa att du är beredd på att verkligen höra vad hon har att säga.

Många av de tjejer Caroline Andersson träffar tar ansvar för sina föräldrars känslor och låter bli att säga vad de känner för att de inte vill göra föräldrarna oroliga, rädda eller arga.
– Försök att inte låta dina egna känslor ta över, utan visa att du tar ditt vuxenansvar. Om din dotter berättar att hon skär sig och du blir jättechockad och ställer till en scen kanske hon inte berättar nästa gång det är något, säger Caroline Andersson.
Fokusera i stället på hennes upplevelse och det behov som finns bakom och hjälp henne att gå vidare. I den stunden behöver du finnas där för ditt barn, dina egna känslor får du ta hand om någon annanstans.

Fakta

Råd till föräldrar
Skilj på självkänsla och självförtroende. Om du berömmer prestationer ger du självförtroende, om du berömmer egenskaper och hjälper henne att se att hon är en bra person oavsett vad hon presterar, ger du självkänsla.
Ställ öppna frågor, anta inte att du vet hur hennes liv är och vad som är lösningen på henne problem.
Visa att du vill lyssna. Säg hellre att du bara har tio minuter och lyssna fokuserat då än att lägga tjugo splittrade minuter.
Sammanfatta det ni pratat om för att bekräfta att du hört och förstått.
Ta hand om dina egna känslor någon annanstans.

Så mår unga tjejer
10 procent av tjejerna i årskurs nio känner ofta att allt de gör blir dåligt.
65 procent av tonårstjejerna tycker att föräldrarna visar förståelse för dem.
20 procent uppger att de eller någon annan i klassen mobbas eller retas.
10 procent av de 11-åriga tjejerna uppger att de känner sig nedstämda mer än en gång i veckan, för 13-åringar är siffran 20 procent och för 15-åringarna 28 procent. För pojkarna är siffran ungefär 10 procent i alla de nämnda åldersgrupperna.

Källa: Folkhälsoinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om