Står handfallna inför nekad mynthantering

Banker som slutar ta emot kontanter ställer till problem för Uppsala stadsmission som inte vet vad de ska göra med sina insamlade pengar.

Lennart Lindgren, direktor vid Uppsala Stadsmission och Diakonistiftelsen Samariterhemmet.

Lennart Lindgren, direktor vid Uppsala Stadsmission och Diakonistiftelsen Samariterhemmet.

Foto: Nina Leijonhufvud / Arkiv

Uppsala2015-03-03 12:45

Uppsala stadsmission och Samariterhemmet brukar varje vecka lämna in pengar som de fått in genom insamlingsbössor, kaféverksamhet och secondhandbutiker. Men för ett par veckor sedan möttes de av beskedet att banken inte längre tar emot mynt.

– Vi vet inte hur vi ska göra nu, säger Lennart Lindgren, direktor för insamlingsorganisationen Uppsala Stadsmission och Diakonistiftelsen Samariterhemmet.

Nu ligger pengarna i eget förvar tills de hittar en bank som är villig att ta emot dem.

Lennart Lindgren tycker att det är orimligt att de ska tvingas vägra ta emot pengar från givare som inte har något kontokort eller internetbank. De som själva är tiggare och hemlösa och ger en "guldtia i en burk för att göra rätt för sig".

– Ska vi neka de som inte har något bankkort att lämna in pengar nu? Vi tycker att det här är att vältra över bankens problem på sina kunder. Vem ska ta hand om kontanter om inte banken?

Emma Holmqvist arbetar på länsstyrelsen, som har uppdraget att undersöka hur medborgarnas behov av betaltjänster i länet täcks.

– Det vi har sett är att utvecklingen går lite för snabbt. Det blir allt svårare för småföretagare och föreningsliv, både att få tag i växelkassa och sedan bli av med den.

Hon gissar att i stort sett inga banker längre tar emot kontanter gratis. Färre personer bär också kontanter på sig. Det har gjort att till exempel Situation Stockholm har gått över till att erbjuda sms-betalning.

Men Lennart Lindgren tycker att de är en skam om de ska vägra ta emot "änkans skärv" för att banken vägrar sätta in pengarna på deras konto.

– Det är orimligt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!