Stannar i sängen för att underlätta för personalen
Duschning av de äldre varannan eller var tredje vecka. Upp till en kvarts väntetid för att få hjälp med att komma av toaletten.Det blir följden av de planerade neddragningarna vid Hagundagården i Vänge, uppger enhetschefen Ewa Wonkavaara.
Flera i personalen har sagt att de inte vill jobba kvar om konsekvenserna för de gamla blir som vi befarar efter besparingarna vi nu står inför, säger Ewa Wonkavaara.
Foto: Robert Berthagen
För att ta reda på hur det påverkar vården av de gamla besökte UNT Hagundagården, någon mil väster om Uppsala.
För chefen Ewa Wonkavaaras del handlar det om att åtgärda ett underskott på två miljoner kronor. Det tror hon ska gå om sju av 39 tjänster tas bort.
— Vi har redan innan neddragningarna nått gränsen för vad vi kan spara in på. Om besparingarna fortsätter blir det inte trevligt, säger hon.
Efter omfattande diskussioner med personalen har konsekvenserna klarnat.
— I dag får de boende helkroppsduschning en gång i veckan. Efter nedskärningarna blir det varannan eller var tredje vecka. Mer hinner vi inte. Förutom det får de tvättning och dusch vid behov.
Ytterligare följder blir enligt Ewa Wonkavaara:
* Städning var tredje istället för varannan vecka.
* Väntetiden för att få hjälp från toaletten förlängs från fem till mellan tio och 15 minuter.
* På grund av personalbrist kommer en del äldre att tas upp ur sängen till frukost först klockan elva. De riskerar sen att få lunch redan klockan 13.
— Det kan även bli så att vissa får äta frukost i sängen och sedan ligga kvar där till lunchen eftersom vi inte har tid att ta upp dem förrän då.
Gränsen nådd
Ewa Wonkavaara säger att hon egentligen inte vill bedriva en sådan vård.
— Jag tycker det är fruktansvärt, det handlar om människor som byggt upp vårt samhälle.
UNT: Varför gör du det då?
— Vi måste genomföra neddragningarna.
Ändå tycker hon att gränsen är nådd redan innan de stundande bantningarna.
— Äldreomsorgen orkar inte med fler besparingspaket, att bli anorektisk är inte hälsosamt. Politikerna måste inse att neddragningar inte alltid är genomförbara när det handlar om omvårdnad av människor.
Två tjänster indragna
På Hagundagårdens demensboende jobbar undersköterskan Carina Edling. Där har nyligen två tjänster dragits in.
— Just nu fungerar det bra eftersom en ovanligt stor andel av de boende är så fysiskt friska att de delvis kan sköta sig själva. Men blir det fler som behöver hjälp får vi svårt att hinna med, säger Carina Edling.
I augusti i fjol flyttade Gunnil Wetterwik in på omvårdnadsboendet.
— Neddragningarna märks. Förut var det två som hjälpte mig på morgnarna, nu är det bara en. Och trycker jag på larmet dröjer det mycket längre innan någon kommer.
Inte acceptabla
Att Gunnil Wetterwik går till sängs redan vid 19-tiden är delvis för att hon vill underlätta för personalen att hinna med sina sysslor. Men hon trivs inte sämre för det.
— Jag får bra service men jag märker att personalen är jäktad.
Äldrenämndens ordförande Jonny Husén (s) tycker att vissa av konsekvenserna vid Hagundagården inte verkar acceptabla.
Han råder ledningen för Hagundagården att kontakta chefen vid äldreomsorgens produktionsenhet för att se vad som bör göras.
Enligt Jonny Husén är äldrenämnden beredd att vidta åtgärder om det skulle visa sig att besparingarna slår för hårt mot de gamla.
— Vi gör regelmässigt egna kontroller av omsorgen, bland annat genom oanmälda besök. Mitt intryck är att verksamheten överlag fungerar bra, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!