Stängt i sommar för flera krogar

Sommarklubbspremiären står för dörren och det satsas hårt med nybyggda och nyrenoverade uteserveringar. Men flera krogar utan uteservering har det tufft just nu och stänger därför igen över sommaren.

Uppsala2009-06-04 09:58
- Jag är inte rädd för någon krogkris. Vi satsar lika hårt varje år, säger Johan Lind, delägare på Birger Jarl i Uppsala.
Här öppnar sommarklubben i morgon, lördag, med två nya utebarer och ett nytt utekök. Även på Flustret, med uteserveringspremiär första helgen i juni, satsar man inför sommaren med en nybyggd, 150 kvadratmeter stor balkong.

- Vi kommer att ha öppet sju dagar i veckan. Vi kör alltså hårt och det hade vi inte gjort om vi inte trodde det skulle funka. Jag tror det kommer att bli en supersommar, säger Johan Berglund, marknadsansvarig på Flustret och Oasia.
För många krogar som inte har uteservering är sommaren däremot en hård tid. Flera krögare väljer därför att stänga. Blue Moon bar stängde igen redan för någon månad sedan, ­Oasia har stängt från den 13 juni till mitten av augusti och Peppar peppar stänger från midsommar till första veckan i augusti.
- Vi serverar varm vällagad mat. På sommaren vill folk äta lättare rätter på uteserveringar, och uteservering har vi tyvärr ingen, säger Saffet Caglar, krögare på Peppar peppar.
På Svenssons krogar stänger man igen restaurangen Sysslomannen över sommaren.

David Åström, delägare i restaurangkoncernen, tror att en restaurang utan uteservering måste ha ett väldigt starkt, ­personligt koncept för att ­klara sig under sommaren i Upp­sala.
- Jay Fu's har ingen uteservering men verkar gå bra ändå. Folk går dit trots att det är varmt för att man vill ha just den miljön och den maten. Men går man ut spontant tror jag att de flesta gärna sätter sig på en uteservering, säger han.



Fem stora uteserveringar

Åkanten: Drygt 400 platser + bar.
Flustret: Ca 215 sittande matgäster + soffor.
Tavernan: Drygt 200 platser.
Fågelsången: 150 sittplatser.
Villa Romana: Ca 120 sittplatser.
Birger Jarl: Minst 100 sittande gäster + bar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!