Stängningen en chock för flera
Till sommaren springer de sista studenterna ut från Linnéskolan. Men vårterminen har kantats av problem: klassrum har fått stänga efter luftproblem och en tredjedel av förstaårseleverna på handelsprogrammet har flytt till andra skolor.
Sofia Torstensson, Linda Johannesson och Elin Sjöström tycker det känna konstigt att behöva flytta.
Foto: Hans E Ericsson
- Det var en chock när vi fick veta att Linné skulle stänga. Det känns skittråkigt. Jag har ingen lust att ta studenten på en skola där jag knappt har gått. Jag har frågat om vi inte kan få springa ut här ändå på studenten. Men det fick vi inte, säger Åsa Säll som går andra året på handelsprogrammet.
Elevskyddsombudet och sistaårseleven Linnea Kihlström tycker synd om dem som går första eller andra året på skolan.
- De flesta trivs ju och det är så klart läskigt att börja på ett nytt ställe. Förra året slogs vi för skolan och lyckades. Men just när vi firat klart fick vi veta att den skulle stängas. Det gick så snabbt. Ettorna känner sig nog lite lurade.
Rektorn Håkan Joas, som kom till Linnéskolan i juli, säger att han har fokuserat på att lösa övergången så smidigt som möjligt. Eleverna ska få besöka sina nya skolor i april och maj och en kommitté som ska öka trivseln på skolan har startats. I slutet av terminen planeras bland annat en stor avskedsmiddag.
- Trots att det är sista läsåret vill jag att det ska kännas som det är det bästa. Mitt mål är att eleverna ska känna att vi bryr oss in i det sista, säger Håkan Joas.
Men hans målsättning har försvårats rejält. I mitten av januari fick stora delar av våning 5 utrymmas efter att lärare och elever klagat på allergibesvär och dålig luft. En veckas lektioner ställdes in för stylist- och frisöreleverna, som har sin undervisning i lokalerna. En första provtagning av luften visade lätt avvikande värden. I helgen görs en andra mätning.
Tills luftproblemen retts ut måste frisöreleverna tillbringa två dagar i veckan i stället för en på sina praktikplatser.
- Vi har fått flytta dockor och frisörställ till aulan. Det är rätt rörigt, säger frisöreleven Sofia Torstensson.
Ett annat oväntat problem har varit den plötsliga elevflykten från handelsprogrammet. Sedan nedläggningsbeskedet kom har en tredjedel av eleverna på handelsprogrammets första år försvunnit - de flesta till friskolan Thorén Business School.
I Hengameh Hematis klass gick 28 elever första terminen. Nu är bara 13 kvar. Nästa läsår kommer hennes klass slås ihop med parallellklassen.
- Man blir lite deppig och tappar motivation. Jag funderade ett tag på att byta till ett annat program men valde att stanna kvar till slut. Jag har ju valt den här utbildningen och vill gå här.
Trots alla svårigheter som drabbat skolan de senaste månaderna ger eleverna som UNT talat med både lärare och skolledning godkänt.
- Informationen har varit jättebra. Rektorn har hela tiden berättat vad som ska hända. Och det märks verkligen att lärarna försöker göra det bästa de kan för eleverna, säger Linnea Kihlström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!