På NTI-gymnasiet pågår lektionerna för fullt. Men några elever syns inte till. Korridorer och klassrum ekar tomma, sånär som på de lärare som här och där sitter med hörlurar och pratar in i en webbkamera.
– Det kom så plötsligt. På torsdagen började det viskas om att det var på gång och efter bara några dagar var det dags, säger läraren Stefan Ajax.
Hittills har det fungerat över förväntan. Närvaron är högre, nu kan de elever som varit småförkylda delta i undervisningen. Och att kommunicera via chatt och webbkamera är naturligt för ungdomarna.
Viktigast i början har varit att få ihop undervisningen, sedan väntar svårare frågor. Hur ska exempelvis betygsättningen gå till?
– Det kan bli svårt att examinera om de ska visa ett praktiskt moment. Kanske får eleverna själva spela in filmer på hur de gör och skicka, funderar Stefan Ajax.
Klara Heldring Mattsson pluggar till kock på Uppsala Yrkesgymnasium Ekebys vuxenutbildning. Praktiken på en restaurang i Stockholm var över förväntan. Men förra veckan kom allt färre besökare. Till slut hade hon inget att göra på jobbet och resan dit kändes som en onödig risk.
– Det jobbiga är att inte veta hur länge det kommer att vara. Det börjar bli tungt att vara hemma redan efter en vecka, säger hon.
Heidi Bischof är lärare på samma skola. På restaurangutbildningen är det många praktiska moment, som matlagning, dryckesprovningar och servering.
– En del elever har bara hunnit läsa halva kurser och en del har inte ens startat sina slutkurser. Om vi inte kommer igång igen blir det svårt att sätta betyg, särskilt för de som tar studenten i år. Det är ingen som vet hur man ska lösa det, säger hon.
Många elever är också ute på praktik, på restauranger som nu antingen inte har något att göra eller som har stängt på grund av krisen. Det gäller både de som går i gymnasiet och på vuxenutbildningen.
– De har ingen organiserad undervisning i skolan att komma tillbaka till på så de faller mellan stolarna. Hur praktiken ska tas igen har vi inte heller någon lösning på i dagsläget, säger Heidi Bischof.
För alla de tredjeårselever som sett fram emot att ta på sig studentmössorna i juni är läget också ovisst. Stora delar av firandet riskerar att bli inställt.
– Det är katastrof. Vi har lagt ner jättemycket tid och så är det förstört, säger Michelle Fondelius som läser sista året på Celsiusskolans ekonomiprogram.
Hon har samtidigt förståelse för att skolan måste stänga till följd av coronakrisen.
– Om de tvingas göra det är det på grund av en anledning. Det är viktigare att folk är friska, säger hon.
Själva studierna har hittills gått bra, förutom att läroplattformen Itslearning har legat nere i perioder. Tjänsten köps in av ett internationellt företag som förstås fått ökad belastning och Christine Kastner Johson, gymnasiechef, säger att man jobbar för att det ska fungera.
Hon berömmer också lärarna och eleverna som snabbt ställt om. På förvaltningen jobbar man nu utifrån olika scenarier för att klara av elevernas utbildning.
– Vi är medvetna om att det är en väldigt komplicerad situation framöver. Vi vet inte hur länge det här kommer att pågå, men såklart förbereder vi oss för en lång period, säger hon.