Uppgivet efter stambytet – flera kvarstående problem

Otydliga besked och borrhål i väggen återstår trots att det gått flera veckor sedan stambytet i lägenheterna på Wivalliusgatan skulle vara färdigt. "De har ingen tidsplan", säger drabbade Micaela Nygren.

Micaela Nygren är inte nöjd med bemötandet från byggföretagen.

Micaela Nygren är inte nöjd med bemötandet från byggföretagen.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-11-04 12:00

Hösten 2020 köpte Micaela Nygren en lägenhet på Wivalliusgatan i Nyby. Redan då var det klart att ett stambyte skulle genomföras och det bidrog till att hon valde att slå till. 

I augusti i år var det dags för de första familjerna att flytta ut ur sina lägenheter och in i evakueringsbodarna medan stambytena skulle genomföras. Totalt rör det sig om 296 lägenheter i flera etapper.

undefined
Längs hela hallväggen sitter en stor modul för att täcka de uppsatta rören. Men den är inte målad i samma färg som varken tak eller vägg.

– Jag var en av de mest positiva till stambytet. Men man kan lugnt säga att jag har ändrat mig nu, säger Micaela Nygren.

Närmare fem veckor har gått sedan hon flyttade tillbaka in i lägenheten men än så länge är arbetet inte färdigställt. Trots att de, redan dagen efter tillbakaflytten, blev lovade att det skulle bli klart inom en vecka. I hennes lägenhet har det bland annat blivit färgskador i det nyrenoverade köket och borrhål genom badrumsväggen in i köket. Enligt Micaela är det fler familjer än hennes som haft problem. 

undefined
Ut genom väggen i köket kommer två pluggar från badrummet.

– Byggföretagen säger att de ska åtgärda problemen men ingenting händer. De har ingen tidsplan eller planering. De har ingen framförhållning alls utan de ringer helt plötsligt och säger att ”nu är vi här”, men då är man på jobbet.

Enligt Riksbyggen och Byggconstruct har de i senare etapper förbättrat kommunikationen och kunskapen kring byggnaden.

undefined
I flera veckor får de boende möjlighet att bo i "evakueringsbodarna" medan stambytena genomförs.

– Det är vid starten av ett projekt man upptäcker problemen, oftast saker man inte kan förutse. Sedan finns det säkert saker som vi hade kunnat göra bättre, säger Pär Karlsson, vd på Byggconstruct, och fortsätter:

– Vi är inne på den tredje etappen nu och där har vi rättat till det som inte funkade i första etappen. Vi kan inte säga någon exakt tid men vi kommer göra om tills de i etapp ett är nöjda. Det har varit personalbrist och hade vi haft fler resurser hade vi kunnat bli klara snabbare.

Från Riksbyggens håll beklagar man det som hänt.

undefined
Väggens färg har följt med när tejp tagits bort på flera ställen.

– Vi stötte på en del avvikelser från ritningsunderlaget vilket medförde en del förseningar. Dessutom var det problem med leverans av material. Sammantaget medförde det att vi inte kunde färdigställa arbetet med det slutresultat som vi önskade. Det beklagar vi otroligt mycket, säger Anna Österman, projektledare på Riksbyggen och fortsätter:

– Men vi och vår entreprenör Byggconstruct har kontinuerlig dialog med de boende och vi arbetar fortlöpande med att färdigställa våra kvarvarande åtaganden.

Stambyte

Ett stambyte är ett ingrepp som innebär att stammar och rör för vatten och avlopp byts ut mot nya. Vanligtvis håller stammarna i en fastighet mellan 30 och 60 år, men det varierar. 

Det fysiska arbetet gällande ett byte av stammar tar normalt sett 8 till 12 veckor att genomföra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!