I Katedralskolans mäktiga entré möts man av sorlet av hundratals tonåringar som stimmar runt och hittar sina vänner inför skoldagen. Efter tio veckors ledighet har det blivit dags att återvända till tidiga lektionstimmar.
Vi stannar några av eleverna och frågar om de gått upp tidigare i dag än de brukat under den långa ledigheten. Frågan möts av ett rungande ja och skrattsalvor från allihop.
– Fast det är ändå kul att komma tillbaka, säger 18-åriga Henrietta Apelthun.
Hon står och pratar med klasskamraterna Tove Cederholm, Pontus Daleflod och Emelie Hägerström, som alla går sista året på Katedralskolans samhällsprogram. De tycker att det är bra att skolan börjar tidigt på dagen, för att det ger rutin och hjälper dem komma i gång med dagen.
– Det är lite uppfriskande, säger Pontus Daleflod.
Men visst är det en omställning. När de får välja fritt gillar de alla att sova länge på förmiddagarna. Pontus Daleflod har som längst sovit till tre på eftermiddagen, och Tove Cederholm berättar att hon gärna stannar uppe på nätterna.
– Det blir ju mest att man vänder på dygnet egentligen, inte att man sover fler timmar. Man stannar uppe till tre-fyra, och sedan sover man länge nästa dag.
– Även fast jag bara sitter hemma och inte gör något särskilt, bara sitter framför datorn, så kan jag stanna uppe hur sent som helst. Jag tycker att det är mysigt att vara uppe på natten, säger hon, och avslöjar att hon försökt vända tillbaka dygnet lite pö om pö de sista lediga dagarna, för att omställningen till vardag inte skulle komma som en chock.
Ändå är alla fyra vana vid att vara trötta under skoltimmarna.
– Det är ju ännu värre på vintern. Men jag brukar nog vara trött, faktiskt, säger Henrietta Apelthun.
– Men det är nog mycket psykologiskt, flikar Tove Cederholm in. Vet man att man har en tråkig lektion framför sig känner man sig trött hela dagen.
Trots att de ofta är trötta och har svårt att lägga sig i tid på vardagar tycker de inte att skolan borde börja senare på dagen, vilket ibland diskuteras. De tar hellre igen den förlorade vardagssömnen på helgerna.
– Jag kan lätt sova tolv timmar på helger, säger Emelie Hägerström.