Du har säkert sett dem, cykelparkeringsvakterna som med sina självlysande gula västar strykit omkring på platser utan cykelställ, där folk gärna parkerar sina cyklar. Har du inte sett dem så har du säkerligen sett de spår de lämnar efter sig, en fasthäftad papperslapp på cykelstyret, som gör dig uppmärksam på det du antagligen redan visste, att du felparkerat.
Aslan Kaya är en av tre parkeringsvärdar och han har varit med ända sen starten 2010.
– 95 % av dem jag möter är positiva. Men sen finns det vissa cyklister som tror att de bara har rättigheter, men saknar skyldigheter.
Vad är det mest irriterande som folk gör?
– Vissa parkerar på gågatan, framför entrén till affärer och tvärs över handikappramper. Men det har blivit mycket bättre sen vi började kampanjen.
Målet med Parkera schyst är att förbättra cykelparkeringssituationen i centrala Uppsala. Informationskampanjen har följts av fler cykelställ, parkeringsvärdar och bortforsling av övergivna cyklar. Daniel Fritz är trafikplanerar på Stadsbyggnadsförvaltningen och han säger att situationen idag är långt bättre än när de drog igång för fem år sedan.
– Sen är det ju alltid svårt att säga vad som beror på vad, men antalet felparkeringar har halverats. Sen 2010 så har vi byggt hela 3350 nya cykelställsplatser
Vad har det kostat?
- Informationskampanjen och de andra åtgärderna kostar ungefär 2,5 miljon per år.
Är det värt det?
– Politikerna som beslutar om det här tycker det.
Hur kommer ni fortsätta?
– Vi har ju en nollvision när det gäller felparkeringar, men den kommer det ju vara svårt att nå. Men vi fortsätter jobba på.
Cyklisterna Marie Paulsen och Malin Trillkott känner till kampanjen och är överens om att den får en att tänka till en gång extra.
– Efter att jag fått en sån lapp på styret så har jag aldrig parkerat på det stället igen. Kampanjen fungerar som en påminnelse, säger Marie Paulsen.
Problemet är ju ändp inte helt löst, vad tror ni krävs för att folk ska parkera schyst?
– Jag upplever inte att felparkering är ett så stort problem, och det går ju inte att placera ut cykelställ överallt heller.
– Fast jag skulle gärna se att det blev fler säkra cykelställ, där man kan låsa fast cykelramen. För som det är nu ställer jag mig på baksidan av cykelställen ibland, säger Malin Trillkott.
Slutligen får parkeringsexperten Aslan Kaya svara på vilken som är hans favoritcyeklställ, han om någon borde ha koll på de bästa platserna.
– Jag parkerar alltid på Östra Ågatan när jag jobbar.