Staffans "restaurang" är Sveriges märkligaste

I ett korridorsrum i Flogsta bor Staffan Ahlner, 72. Därifrån håller han i en matförening som nyligen blivit utsedd till Sveriges märkligaste restaurang. "Konkurrensen var väl inte så hård", säger han om titeln.

Staffan Ahlner, 72, driver en matförening i sitt korridorsrum. Nyligen blev hans verksamhet utsedd till "Sveriges märkligaste restaurang".

Staffan Ahlner, 72, driver en matförening i sitt korridorsrum. Nyligen blev hans verksamhet utsedd till "Sveriges märkligaste restaurang".

Foto: Niklas Weimer

Uppsala2023-03-10 21:00

En nyvaken Staffan Ahlner tar emot oss i sitt korridorsrum på Sernanders väg en sen torsdagseftermiddag. Det 19 kvadratmeter stora rummet är varmt och fyllt med kryddig lukt. En röra till det eritreanska brödet injera har puttrat i en slow cooker hela dagen. 

På sistone har Staffan fått en del uppmärksamhet i medier för bland annat de många åren som han bott i korridoren trots att han inte längre är en student. Det är omkring 40 år som han bott där. Han har även figurerat i medier för sin matförening som håller till i rummet, och som youtubeprofilen Mauri Hermundsson utsåg till "Sveriges märkligaste restaurang" för några veckor sedan.

– Konkurrensen var väl inte så hård, säger Staffan om titeln.

undefined
Staffan Ahlner flyttade till Flogsta för att plugga på 70-talet. Där har han bott sedan dess, det vill säga i över 40 år.

Staffan flyttade till Flogsta från Lidingö på 70-talet för att plugga matematik och astronomi. Det dröjde däremot inte särskilt länge förrän han bestämde sig för att satsa på kockyrket i stället. 

– För länge sedan var det en astronom som uttalade sig om att mänskligheten är bättre betjänt av nyupptäckt mat än av en nyupptäckt stjärna. Han blev stjärnkock. Jag gjorde samma sak.  

undefined
En slow cooker har puttrat med en eritreansk röra under dagen, medan han sovit på soffan. "Det är både en sovplats och arbetsplats".

Han har tidigare drivit tre restauranger i Flogsta. 2015 lade han ned restaurangen Chili 'n chai men fortsatte att laga mat i rummet – efterfrågan var nämligen fortsatt stor. 

– Det är en typ av hobbyverksamhet som jag sysslar med nu. Det är främst mina bekanta som kommer, de som har hängt på mina ställen tidigare, berättar han. 

Restaurangen, som matföreningen inofficiellt kallas för, "öppnar" klockan 19 och "stänger" 05 på morgonen. På frågan om hur många gäster och beställningar han får på nätterna ger han inget tydligt svar, förutom att det som mest har varit elva personer i rummet samtidigt.  

– Då var det trångt, säger han och skrattar till.

Hur kommer det sig att du jobbar på nätterna?  

– Jag har varit nattmänniska sedan jag var väldigt liten. Det är naturligt. Dessutom har man sena vanor i Flogsta. Det är på nätterna som man kan plugga ostört. Vissa kan komma hit klockan fem på natten och äta en injera. 

undefined
Injera är den godaste rätten i det afrikanska köket som Staffan känner till. Det var en kvinna från Eritrea som lärde honom att laga rätten.

Staffans intresse för utländsk mat kommer dels från de internationella studenterna som bott i samma korridor som honom, och dels från utlandsresor som han gjort. Den svenska maten är däremot långt ifrån en favorit. 

– Den är för beige och brun. Jag är inte uppfödd med sossematen. Sossarna åt falukorv och Skogaholmslimpa, jag är tredje generations vegetarian i min familj och vi åt alltid kvalitetsmat, inte sådan där skit, säger han och fortsätter: 

– Jag kommer aldrig glömma när man kom till skolan och klasskamraterna åt kattmat. Strömming är kattens mat. Det var chockartat.  

undefined
Yoghurten blandas inne i badrummet, med vitlök som hackats på en bänk bredvid toaletten. "Jag är en hygienfascist", säger Staffan Ahlner.

 När UNT träffar honom är han mitt uppe i att laga en injera. Lök och yoghurt blandar han på en bänk inne i badrummet. 

Hur brukar folk reagera på att maten tillagas vid toaletten?   

– Jag är lite av en hygienfascist så folk brukar ha förtroende för att jag inte snuskar ner trots att det är begränsat utrymme. 

undefined
Staffan Ahlner, 72, driver en matförening i sitt korridorsrum. Nyligen blev hans verksamhet utsedd till "Sveriges märkligaste restaurang".

Staffan stannade kvar i Flogsta av praktiska skäl. När han reste runt och upptäckte världens olika matkulturer kunde han hyra ut sitt rum till korridorvännernas vänner. Närheten till restaurangerna han hade i området var också en bidragande faktor. 

Hur länge till ska du hålla på med det här, tror du?  

– Så länge det går. 

Staffan Ahlner

Ålder: 72 år.

Bor: Studentkorridor på Sernanders väg i Flogsta.

Civilstatus: Flickvännen Maria.

Restauranger som han drivit: Flogsta puben, Sernanders krog och Chili 'n chai.

Meny: Det som finns hemma. Injera och tortilla finns alltid på menyn.

Favoriträtt att laga: Sådant som inte lagas rutinmässigt.

Specialitet: "Det viktiga är inte att det är vegetariskt, utan att det smakar något". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!