Läkare som skriver ut läkemedel som sedan säljs på den svarta marknaden eller används i läkarens egen sidoverksamhet, är ett växande problem. Det menar Sveriges regioner.
Regionerna har också sett att den organiserade brottsligheten utnyttjar systemet med den så kallade läkemedelsförmånen, genom att mediciner säljs vidare till ett betydligt högre pris än vad de hämtats ut för. Det kan handla om narkotikaklassade preparat, men också om till exempel botox som används i skönhetsbranschen.
Det här framför Region Uppsala i ett aktuellt rättsfall, där man vill att Högsta domstolen ska pröva ett ärende med en läkare som skrivit ut stora mängder botox på oklar grund.
– Vi i Region Uppsala vet mycket väl att det här förekommer och känner till flera tillfällen där narkotiska preparat kommit ut på svarta marknaden. Vi har också haft åtminstone ett annat botoxfall, säger Inge Bruce, chefsläkare inom Region Uppsala.
I det aktuella fallet har en läkare vid olika anställningar som stafettläkare i en annan region skrivit ut 14 recept på botox. Enligt åklagaren har det gjorts utan medicinsk grund.
Det utskrivna botoxet, som omfattats av högkostnadsskyddet, har sedan hämtats ut utan kostnad på ett och samma apotek söder om Stockholm. Apoteket ägs av en bekant till läkaren. I vissa fall har han skrivit ut det till sig själv, i andra fall har andra personer kunnat hämta ut det. Några av dem kommer från Region Uppsala, andra från Stockholm.
Totalt har Region Uppsala betalat nästan 150 000 kronor som läkemedelsförmån för det botox som hämtats ut av personer härifrån.
I april 2021 dömdes läkaren i tingsrätten till villkorlig dom för grovt osant intygande.
"Det är helt uppenbart att förskrivningarna varit falska och ingått i ett brottsligt upplägg att gratis kunna hämta ut ett förhållandevis dyrt preparat", skriver tingsrätten.
Läkaren å sin sida hävdar att förskrivningarna varit medicinskt motiverade och att han träffat alla patienter och fört journaler på papper. Men journalerna har sedan brunnit upp eller slängts i samband med en flytt, uppger han.
Domen överklagades till hovrätten – som gjorde en helt ny tolkning. Enligt hovrätten faller hela ärendet i och med att botox omfattas av högkostnadsskyddet. Därmed friades läkaren eftersom han med det inte kan ha gjort sig skyldig till något grovt osant intygade när han skrev ut recepten. Han fick helt enkelt göra som han gjorde, enligt hovrätten.
En stor blunder av hovrätten, som har missat poängen, menar Inge Bruce.
– De har inte alls tagit hänsyn till att det inte räcker med att det är möjligt att skriva ut ett läkemedel med läkemedelsförmån för att göra det. Det måste göras en medicinsk bedömning, säger han.
Om hovrättens tolkning blir prejudicerande uppstår en situation där det är möjligt att plocka ut dyra läkemedel som skattebetalarna får betala för, utan att det gjorts en medicinsk bedömning av behovet av medicinen, menar Inge Bruce.
När det gäller narkotikaklassade preparat finns lagstiftning som reglerar det här. För andra läkemedel saknas en praxis, skriver Region Uppsala till Högsta domstolen.
– Det här sätter läkemedelsförmånen ur spel, vilket får stora konsekvenser för alla regioner. Därför driver vi det här vidare, säger Inge Bruce.