Om Uppsalas andra parker är stadens gröna vardagsrum, så är stadsträdgården Uppsalas gröna finrum, menar Stadsträdgårdsmästare Ingemar Carlsson. Det är stadens mest påkostade park och tillhåll för motionärer, soldyrkare och barnfamiljer under hela sommaren. Det är också en park i ständig förändring.
– Den här parken blir ju aldrig riktigt färdig. Den måste hela tiden ha utrymme för förändring, allt eftersom staden växer, säger Ingemar Carlsson.
Mitt i parken ligger Lycksalighetens ö, en grön ö omgiven av en liten damm. Just här kommer flera förändringar att ske. Bland annat byggs en ny mur med en öppning för ett vattenfall som ska porla ner i ett stort kar.
– Vi vill ju visa upp det här för så många som möjligt så vi måste bygga hållbara konstruktioner, med hänsyn till både tid och miljö. Man måste verkligen älska yrket och ha ett väldigt engagemang för att vårda parken ömt och sköta om det man bygger, säger Ingemar Carlsson.
Arbetet med Lycksalighetens ö kommer dock ta tid, och man får vänta till tidig höst innan man får se det färdiga resultatet.
Det nyaste tillskottet till parken är en lång brygga som sträcker sig längst med ån, och som invigdes på nationaldagen. Men nu tycker Ingemar Carlsson att bygget vid ån får ses som färdigt, man har utnyttjat årummet maximalt. Och det behöver utnyttjas, för trycket på ån är stort under sommaren, säger han.
Ida Eriksson och Richard Svensson är några av dem som trots det kyliga vädret sitter på en av bänkarna på bryggan och tittar ut över ån.
– Det är jättemysigt att kunna sitta vid vattnet. I Linköping där vi kommer ifrån har man inte alls utnyttjat ån på samma sätt. Vi kommer nog tillbringa en del tid här i sommar, säger Richard.
Längre in i trädgården är trädgårdsmästare Yvonne Moberg och en grupp parkarbetare i full gång med att plantera sommarens blommor. Årets tema heter Morgonrodnad och kommer gå i rosa, vitt och ljuslila.
– Alla älskar de här blommorna på våren och sommaren. Många som promenerar här kommer nog från lasarettet som ligger nära, och det här kan vara en bra plats komma ifrån den där sjukhusmiljön, säger Yvonne Moberg.
– Den har en läkande kraft, fyller Ingemar Carlsson i.
Än kommer det ta ett tag innan alla sommarblommor är utslagna, och vill man se dem i sin fulla prakt får man vänta till slutet av juli.