Stadsmissionen ska hjälpa ensamkommande att få jobb

Många ensamkommande ungdomar har svårt att få jobb efter gymnasiet och coronautbrottet har gjort det än tuffare. Nu ska Uppsala stadsmission hjälpa dem ut på arbetsmarknaden, så att de ska få stanna i Sverige.

Amin Amiri hoppas att hans deltagande i projektet ska leda till en tillsvidareanställning. Men det är bråttom för honom att hitta ett jobb, i slutet av juni går hans tillfälliga uppehållstillstånd ut.

Amin Amiri hoppas att hans deltagande i projektet ska leda till en tillsvidareanställning. Men det är bråttom för honom att hitta ett jobb, i slutet av juni går hans tillfälliga uppehållstillstånd ut.

Foto: Anna Bergman

Uppsala2020-05-18 07:00

Unga med tillfälligt uppehållstillstånd har max sex månader på sig att få en tillsvidareanställning efter examen för att de inte ska bli utvisade ur landet, enligt den nya gymnasielagen. 

– Vi har sedan en tid jobbat med bland annat boendefrågor för den här gruppen och ser att gymnasielagen kan komma att bli ett bekymmer för dem. Det är kort tid och höga krav, så vi sökte pengar till det här projektet för att kunna hjälpa dem, säger Johanna Rudmark Hagström, socialchef på Uppsala stadsmission. 

Projektet hon talar om syftar till att få ut ensamkommande i jobb genom att erbjuda dem rådgivning, information om svensk arbetsmarknad och möjlighet till praktik. Uppsala stadsmission fick, tillsammans med Stockholms stadsmission, medfinansiering från Asyl-, migrations och integrationsfonden på nästan 14 miljoner kronor tidigare i år. Nu försöker stadsmissionen hitta företag som kan erbjuda praktikplatser.

– Vi letar företag som har ett hjärta för att anställa de här personerna och ett behov av enklare anställningar. Men jag tror att vi också kommer behöva titta på varje ungdom som är med och hitta praktik utifrån deras intressen och kunskaper, säger Johanna Rudmark Hagström.

Amir Amini, som kom som ensamkommande barn från Afghanistan till Uppsala, deltar i projektet. Han tog gymnasieexamen för fyra månader sedan och har sedan dess arbetat som bärförsäljare i Uppsala. Det är dock bara ett säsongsjobb och innan 25 juni måste han få en fast anställning för att få permanent uppehållstillstånd. 

– Jag har sökt jobb inom hemtjänsten, som personlig assistent, på restaurang, lagerjobb, som truckförare – men ingen har kunnat anställa mig. Det känns jättestressigt för jag måste få ett jobb, säger Amir Amini. 

En orsak till att somliga inte kunnat anställa honom är att han saknar körkort. Det håller han därför på att ta nu. Men så har många uppgett ett skäl som han inte kan styra över. 

– Jag har träffat många företagare som sagt att coronaviruset gör att det inte finns något jobb just nu, säger Amir Amini. 

Genom att delta i stadsmissionens projekt hoppas han få hjälp att hitta en praktikplats på ett företag som sedan kan anställa honom. 

– Jag vill absolut stanna i Sverige. Jag har bott här i fem år och jag kan inte åka till Afghanistan på grund av situationen där, säger han.

Stadsmissionens projekt sträcker sig fram till 2022. Målsättningen är att Uppsala stadsmission och Stockholms stadsmission ska stötta 400 ungdomar under de tre åren, men vill fler delta så kommer de inte bli nekade. Deltagarna kommer kunna vara en del av projektet i max sex månader, eftersom det är så lång tid de får stanna i Sverige efter examen utan anställning. 

– Lyckas det får de stanna, misslyckas de får de avslag på sin ansökan. Det blir inga gråzoner. Vi visste det när vi sökte pengarna, men vi kände att vi inte kan sitta stilla och inte försöka. Vi måste ge den här målgruppen en möjlighet, säger Johanna Rudmark Hagström.

Hur ser utsikterna ut för att ni ska lyckas med ert mål?

– Det var ett svårt projekt även innan corona, nu kommer det bli en ännu tuffare utmaning för den här målgruppen att få jobb. Jag förstår att det inte kommer lyckas med alla, men vi måste ha inställningen att göra ett ordenligt försök.

Uppsala stadsmission

Uppsala Stadsmission är en ideell förening som stödjer människor som befinner sig i utsatta livssituationer i Uppsala. Det kan röra sig om hemlöshet, missbruk, våldsutsatta kvinnor, psykisk ohälsa eller arbetslöshet. 

Under 2019 hade organisationen i medeltal 64 anställda på hel- eller deltid, varav 42 var kvinnor och 22 var män. 

Stadsmissionens verksamhet Mikaelsgården är en öppen dagverksamhet för vuxna i utsatthet. Den ligger intill Mikaelskyrkan längs Skolgatan.

Källa: uppsalastadsmission.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!