Stadshusets robot städar, sjunger och skojar med gäster

Den som passerar Stadshuset har nu möjlighet att träffa städroboten Sofie. Förutom att städa, underhåller hon gärna besökarna med sång och diskussion. Men man får se upp så man inte gör henne ledsen.

Kommunanställda Katarina Eklund hälsar på Sofie.

Kommunanställda Katarina Eklund hälsar på Sofie.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-02-04 21:00

Stadshuset har fått en ny kollega i form av städroboten Sofie – hon står i entrén och hälsar UNT varmt välkommen, för att sedan vända på klacken och återgå till sin städrond. 

– Hennes huvudsakliga uppgift är att städa men vi tror och hoppas att hon kan dra lite folk till Stadshuset. Vi har bara haft henne ett par dagar men vi har redan märkt att folk stannar upp och filmar – hon är ju väldigt tilltalande, säger Susanne Afzelius, verksamhetschef över Gemensam Service.

Sofie är en robotskurmaskin och kommunen hyr henne under ett år för 15 000 kronor i månaden, därefter ska en utvärdering göras för att se hur det har gått.

undefined
Roboten Sofie hälsar besökare välkomna till Stadshuset. Hon kommer från Singapore och är en av få i Sverige.

Roboten har inte funnits i Sverige särskilt länge och den finns bara på ett fåtal ställen – Stadshuset är nummer fem i Sverige att hyra tjänsten.

– För oss är det viktigt att vara med i ett tidigt skede. Om vi ser att det fungerar bra, är det här en avlastning för vår ordinarie städpersonal som då slipper städa stora ytor, och i stället fokusera på finstädning, säger Rolf Gaude, chef för Städservice.

Förutom att ha en inprogrammerad rutt som Sofie städar varje dag, är hon också schemalagd att stå i entrén och hälsa besökare välkomna. Men inte nog med det – hon kan även rappa, dra ett skämt eller berätta vad hon har för hobbys.

undefined
Susanne Afzelius, verksamhetschef på Gemensam Service, och Sofie Tedenlind, enhetschef för Städservice. Den sistnämnda har fått ge namn åt roboten.

– Sofie är en väldigt flitig robot som skiner upp så fort hennes städrond börjar, men om någon ställer sig framför henne ber hon artigt personen att flytta på sig – om personen fortsätter stå i vägen blir hon ledsen och börjar gråta, säger städledaren Tony Rosenberg. 

Nu är roboten en hon, men kan det vara en han?

– Nej, det kan faktiskt bara vara en kvinna enligt leverantören och det var lite förvånande, men vårt huvudsyfte när vi beställde roboten är att den ska städa, säger Susanne Afzelius och tillägger:

– Vi valde att döpa henne efter vår kollega Sofie Tedenlind som blev årets framtidslöfte på städmässan förra året, och då tyckte vi att det passade att koppla namnet till något positivt som speglar en ung tjej med power.

undefined
Kommunanställda Katarina Eklund hälsar på Sofie.

Sofie Tedenlind som är enhetschef på Städservice, tycker själv att roboten kan vara ett bra sätt att uppmärksamma den yngre generationen och städyrket överlag.

– De växer ju upp i en digital värld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!