Enligt Per-Rickard Rönnberg, enhetschef på renhållningsenheten, är det svårt att avgöra hur mycket pengar som spenderas totalt för att få kommunen klotterfri.
– Vi är ansvariga för gator och parker. Är det på hus är det oftast fastighetsbolagen som sköter det. Det finns ingen samordnad klotteranmälan, säger han.
Att ta bort skadegörelsen har en ungefärlig timkostnad på 2 500 kronor, och tiden varierar beroende på hur stort klottret är och om ytan som har målats på är klotterskyddad.
Straffet för ringa skadegörelse, som lindriga fall av klotter, är böter eller fängelse i högst sex månader. För skadegörelse kan det bli upptill ett års fängelse.
– Om någon som klottrar blir gripen kan polisen fråga oss om skadeståndsanspråk. Då kan den personen behöva betala kostnaden för sanering själv, säger Per-Rickard Rönnberg.
Ser man klotter på offentlig plats kan det anmälas till kommunen via deras app eller hemsida.
– Självklart anmäls det mycket. Vi prioriterar att ta bort det som är hatiskt och rasistiskt.
På olika ställen i Uppsala skrivs det med vad som ser ut som sprayfärg på gatan.
Räknas det som klotter, även om det skulle försvinna av sig självt?
– Allting som inte har tillstånd räknas som klotter. Det finns graffiti i gatutunnlar och på hus som gills som konst, men det görs med tillstånd och oftast i samverkan med kulturförvaltningen eller fastighetsägare.