– Den funkar bra men ibland kan den behöva lite hjälp, säger stadsvärden Redwan Abdulkadir och skakar till roboten.
– Ur arbetsmiljösynpunkt är det besvärligt att ta bort tuggummin manuellt och det blir ofta tuggummirester kvar. Partiklarna bryts ned långsamt till mikroplaster och följer med dagvattnet ner i brunnarna som har sina utlopp i Fyrisån, och i slutändan når det också våra hav. Det blir föroreningar som belastar samhället väldigt mycket över lång tid. Så kampen för att rena haven börjar redan här, säger David Berg, projektledare.
Roboten har tagits fram av ett Uppsalaföretag och är gjord för att rengöra svinstall. I det här projektet har den kopplats ihop med ett mobilt reningsverk och rengör marken med borstar, varmvatten och högtryck. Smutsvattnet med tuggummirester sugs in i reningsverket och renas igenom 19 olika filter. Därefter återanvänds vattnet. Projektet startade i september och beräknas pågå i ytterligare ett par månader.
– Den är effektiv men väldigt noggrann så det tar lite tid. Om allt går som det ska så tar den två kvadratmeter i timmen. Sen är den inne på service med jämna mellanrum, släpet har många olika filter och pumpar som behöver kollas, säger David Berg.
Det blir helt rent där roboten har varit men det stökas också snabbt ned igen. Tanken är dock att en renare miljö ska göra folk mindre benägna att fortsätta skräpa ner.
– Teorin är att det är lättare att skräpa ner i en skräpig miljö. Och det ser vi, folk kastar inte lika mycket tuggummin där vi har städat. En renare omgivning ökar också trivseln och känns tryggare. Därför har vi andra projekt igång parallellt, vi målar pelare med vitt klotterskydd, gör rent lister och andra delar där inte roboten kommer åt, säger David Berg.
Han säger också att det är många som reagerar på roboten.
– "Det är synd att den behövs men bra att den finns", var det någon som sa, säger David Berg.
För tillfället "övningskör" roboten i Centralpassagen och tanken är att liknande projekt ska dra igång på andra håll i staden om det här projektet visar sig tillräckligt effektivt. Och så verkar det.
– Den effektiviserar och underlättar hela processen kring borttagningen. Så att det tror vi absolut, att det här är bara starten, säger David Berg.