Städjätte stäms för felaktiga löner
Uppsalaföretaget Städab med 180 anställda stäms vid arbetsdomstolen (AD) för att bland annat ha använt ett hemsnickrat lönesystem. Vi känner att vi måste statuera ett exempel, säger ombudsmannen Torbjörn Jonsson.
Problemen började när mannen blev fackligt aktiv. Han säger att han då upptäckte att löneutbetalningarna, speciellt övertidsersättningen, inte stämde med vad kollektivavtalet säger.
— Jag förstod att man lurade personalen på pengar helt enkelt. När jag tog upp det och sa vad som var fel började problemen, säger han.
Efter många turer har han nu avskedats från Städab då han i ett flertal fall ansetts vara illojal och saboterat verksamheten för företaget.
En central förhandling mellan facket, Fastighetsanställdas förbund, och arbetsgivaren i fredags slutade i oenighet.
— Vi har frånträtt förhandlingarna och kommer att stämma företaget vid arbetsdomstolen, säger Torbjörn Jonsson.
Facket stämmer Städab för brott mot lagen om anställningsskydd (las), för att ha avskedat mannen utan saklig grund.
— Företaget har inte kunnat påvisa något som ger stöd för ett avskedande.
Städab stäms också för brott mot kollektivavtalet. Ersättningarna för bland annat övertid har skett enligt företagets egna normer, utanför kollektivavtalet.
— Städbranschen är mycket hård och konkurrensen tuff, inte minst i Uppsala. Vi ser att sådant här blir allt vanligare och då behöver vi få vägledande exempel, ett prejudikat från rätten, säger Torbjörn Jonsson.
Brist på moral
I förhandlingarna kom Städab med ett bud till den avskedade mannen. Han skulle få 46 000 kronor samt fem månadslöner i en uppgörelse. Något som både facket och han själv tackade nej till.
— Man kan inte pruta med sina rättigheter, säger mannen.
— Budet var långt ifrån acceptabelt och inte ens värt att resonera om, säger Torbjörn Jonsson.
Ett av de stora problemen i städbranschen är kundernas brist på moral, säger han. Såväl privata som offentliga kunder handlar upp städtjänster alldeles för billigt. Vilket i sin tur leder till att städbolagen måste tänja på gränserna för att konkurrera och inte alltid följer lagar och regler.
— Kommuner och landsting har bättrat sig något på senare år. Men var och en måste förstå att man inte kan utföra arbetet till ett hur lågt pris som helst.
Att facket nu har en konflikt med Städab, som ägs av HSB och därmed är sprunget ur arbetarrörelsen, tycker han inte är så märkligt.
— Nej, vi är inte alltid så goda arbetsgivare vi heller, säger Torbjörn Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!