Staden där ingen cykel står säker

Förra året polisanmäldes fler cykelstölder än på över tio år i Uppsala. Nu har vi kartlagt stölderna.

Cyklar vid resecentrum

Cyklar vid resecentrum

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-08-30 08:00

Videon är inte längre tillgänglig

Nästan 3 000 cyklar anmäldes stulna i Uppsala i fjol, den högsta siffran på ett decennium. Och statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att endast var fjärde cykelstöld polisanmäls. Många som UNT pratat med ser det som lönlöst att anmäla – uppklarandeprocenten har länge legat kring en procent.

LÄS MER: Så tänker en cykeltjuv

Statistik som UNT sammanställt över cykelstölder som polisanmälts under 2014 till och med augusti 2015 visar på en koncentration på två områden i Uppsala – stationsområdet och centrum. Även Flogsta är hårt drabbat, liksom cykelställen vid många nationer. Men polisen har ingen särskild bevakning på de här platserna, enligt Urban Olsson på Uppsalapolisen. Han tycker inte att cyklister bör undvika att ställa cykeln där.

– Nej, det viktigaste är att ha ett ordentligt lås. Ha sedan koll på ramnumret och stöldskyddsmärk din cykel, säger han.

Polisen satsar i stället främst på tillsyn av cykelhandlare som köper och säljer begagnade cyklar.

– Vi kontrollerar att de följer de lagar och regler som finns kring inköp av cyklar. Sedan tittar vi på ett urval av deras begagnade cyklar, säger Urban Olsson.

– Men de finaste stulna cyklarna säljs nästan uteslutande via Blocket och andra nätsajter. Hos cykelhandlarna finns det mest äldre modeller, sådana som studenter brukar köpa.

Görs det kontroller av sådana sajter, om någon skulle ha ovanligt många annonser ute i Uppsala till exempel?

– Det görs en del nätspaning, men inget särskilt kring cykelstölder just nu.

Just under den varma delen på året, med toppar i april och augusti, stjäls det mest. Säkrast verkar cyklarna vara i villaområden. I Kåbo till exempel lyser prickarna på UNT:s karta med sin frånvaro. Detta bekräftas av statistik från Brottsförebyggande rådet. Enligt deras nationella trygghetsundersökning blir personer som bor i flerfamiljshus i större utsträckning utsatta för cykelstöld jämfört med dem som bor i småhus. Hushåll med barn utsätts i störst utsträckning för cykelstölder, i synnerhet hushåll som består av ensamstående med barn, där nästan tio procent uppgav att de drabbats. Större städer och universitetsstäder har fler cykelstölder. Cyklandet ökar i Uppsala, något som kommunen har som uttalad målsättning. Tyvärr verkar stölderna komma på köpet.

I fjol betalade Länsförsäkringar ut nästan 2,2 miljoner kronor i ersättning för stulna cyklar i Uppsala län. Större delen av dem hade stulits i Uppsala. Både antal anmälningar och kostnader för cykelstölder har ökat de senaste fem åren.

– Det här innebär inte bara stora kostnader för oss, det blir mycket pengar i självrisk för de som blir bestulna, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar i Uppsala.

Hon berättar att många frustrerade Uppsalabor hör av sig, att de känner att de har gjort allt rätt men ändå blivit bestulna.

– Alla cyklar vi får in anmälningar om har varit låsta. Att börja med att undvika platser på kartan där det sker mycket stölder är en sak man kan göra, säger hon.

– Men Uppsala en cykelstad. Många känner att de måste stå vid stationen eller centrum när de pendlar på morgonen. Då handlar det om att göra det svårt för tjuven.

Hon rekommenderar dubbla lås och att låsa fast både ram och hjul i ett fast föremål.

– Du kan minska risken ytterligare genom att ta av sadeln och ta med den, säger Susanne Fagerberg.

HJÄLP UNT FYLLA I STÖLDKARTAN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!