Stå emot kalashetsen

Barnkalaset kan bli en dyr historia. Borta är tiden då barnen nöjde sig med pappershattar och fri lek. Försök motstå hetsen och tänk på vad barnen egentligen vill.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Uppsala2011-06-16 10:03

Trodde du att barnkalas betydde glasstårta från Ica och fiskdammspåsar med frukt och russinpaket? Pyttsan. Dagens barnkalas är temafester med ansiktsmålning, hoppborg och inhyrda lekledare.
–  Barnkalasen har definitivt blivit mer avancerade och ambitiösa de senaste åren. Till exempel var mina barn en gång på ett kalas som slutade med att en pappa rullade ut en stor hembyggd kanon och sköt ut godispåsar över barnen, berättar Anna-Maria Stawreberg, som är en av författarna till boken Kalas, fest för stora och små. Hon har grottat ner sig i barnkalas och intervjuat barn och föräldrar över hela landet.

Att vi hetsar upp oss mer över kalasen i dag hör ihop med en allmän inställning om att vi inte duger om vi inte är perfekta och lyckade - både i livet och i vårt föräldraskap, menar Anna-Maria Stawreberg.
– Vi är så rädda att barnen ska bli besvikna. Vi vill vara de bästa föräldrarna, både för våra barns skull och för att visa varandra hur bra vi är. När jag var liten var föräldrar några som diskade och gjorde hushållssysslor, nu ska vi leka med våra barn och stimulera dem varje sekund, säger Anna-Maria Stawreberg.

Lekar hör ju kalasen till, men många barnkalas har så fullspäckat tidschema att utrymmet för spontana lekar blir minimalt.
–  När pipleken börjar 14.30 och skattjakten 14.45 hinner man inte med något annat.

Anna-Maria Stawreberg har själv tre barn, och känner igen kalashetsen även från sitt eget liv.
–  Vi har också sugits med i kalastävlandet. Tycker man att det är kul är det så klart inget fel i att göra ett ambitiöst kalas, men frågan är för vems skull man gör det.

Det viktigaste med kalaset är ju att barnen har roligt. Och födelsedagsbarnet har inte alltid samma bild av vad som är ett lyckat kalas som föräldrarna har. Ofta är deras krav ganska anspråkslösa.
–  Barnen kan mycket väl vilja ha blodpudding till födelsedagsmiddag eller göra som Alfons Åberg och bara bjuda sin bästis på kalaset.



TIPS FÖR ETT LYCKAT KALAS

Ordna en skattjakt, gärna utomhus om det är möjligt. Göm ledtrådar på vinden, i källaren, i trädgården, på balkongen. Låt barnen leta med ficklampa om det är mörkt.

De flesta barn gillar maskerad. Det behöver inte vara superavancerat. Låt barnet välja tema.

Strunta i att bjuda kompisarnas föräldrar – det blir bara en extra press att underhålla dem också. Du kan bjuda en eller två som extrahjälp under kalaset, eller låta alla stanna och fika en stund när de hämtar sina barn.

När ni skickar ut inbjudningarna: se till att ni inte bjuder tolv barn av femton, bjud i stället hela barngruppen eller bara några få, för att undvika att någon känner sig utanför.

Satsa på två kalas – ett för släkten och ett för kompisarna, så uppstår ingen intressekonflikt.

Gör inte ett för stort kalas för de minsta. En bra tumregel kan vara: lika många gäster som barnet fyller år.

Ett bra presenttips: alla gästerna tar med sig en guldtia och lägger i födelsedagsbarnets skattkista.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om