Sprutbytet hoppas på fler patienter

I början av november öppnade sprututbytesmottagningen Sprutbytet för drogmissbrukare på Märstagatan i Uppsala. Sedan starten har 54 patienter skrivit in sig och mottagningen hoppas att fler ska göra det.

Spruta.

Spruta.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-01-21 10:05

Sedan starten har drygt 54 patienter skrivit in sig på Sprutbytet där de registrerar sig, genomgår en hälsoundersökning och sedan var sjätte månad kontrollerar hälsostatus med särskild inriktning på hepatit och hiv.

– Det har flutit på bra och som vi trodde sedan vi öppnade. Det tar tid innan människor vet om att vi finns och vi kan bygga upp ett förtroende hos målgruppen som vi kan förvalta på bästa sätt, säger Charlotta Nordgren Thermaenius, verksamhetschef på mottagningen.

Efter att verksamheten varit öppen i drygt två månader hoppas hon att fler ska skriva in sig på mottagningen.

− Det finns 250­–300 sprutmissbrukare i Uppsala och vi vill att så många som möjligt ska skriva in sig hos oss. Vi försöker komma i kontakt med missbrukare, samarbetar med frivilliga organisationer och polisen för att informera om att vi finns. Allt fler har skrivit in sig den senaste tiden och vi hoppas att information ska spridas från mun till mun om att vi finns, säger Charlotta Nordgren Thermaenius.

På mottagningen kan använda sprutor bytas ut mot nya och sterila och den ligger i samma hus som husläkarmottagningen för hemlösa. Vid starten tog mottagningen emot missbrukare som är 20 år eller äldre men åldersgränsen ändras den första mars till 18 år.

– Vi är en liten mottagning men är en bra bit på vägen mot vårt mål om att hjälpa alla som vill ha hjälp i Uppsala. Det tog tid innan mottagningen i Stockholm blev etablerad och fler kände till den, säger Knut Bodin, läkare på mottagningen.

Förhoppningen när mottagningen öppnade var att smittspridningen och riskbeteenden skulle minska när tillgång till rena verktyg fanns. Mottagningen var den första i Sverige som är öppen, avgiftsfri och även erbjuder hälsoundersökningar för dem som söker sig till den.

– Vi försöker erbjuda en så omfattande sjukvård som möjligt och programmet handlar inte bara om att byta sprutor. Bland annat pratar vi med patienterna om riskerna som finns, ger smittskyddsinformation och råd för hur man hanterar en överdos eller injicerar på ett säkert sätt, säger Knut Bodin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om