Springer för att ge blod - trots pandemin

Att ställa in var inte ett alternativ. I stället flyttades klassiska Blodomloppet till det lokala joggingstråket – och till sociala medier. Med hashtagen #blodomloppetpådistans försöker man nu hålla traditionen levande.

I år ser blodomloppet inte ut så här. I år sker det på distans och glada motionärer kan dela sina insatser på sociala medier.

I år ser blodomloppet inte ut så här. I år sker det på distans och glada motionärer kan dela sina insatser på sociala medier.

Foto: Peter Jigerstrom

Uppsala2020-09-10 19:57

Blodomloppet är en årlig tradition för många Uppsalabor. På grund av den rådande pandemin har Blodomloppet tvingats att anpassa sitt årliga lopp. I stället för att ställa in loppet valde man att genomföra loppet på distans.

Varje ort har en vecka på sig att genomföra loppet. Denna vecka är det Uppsalas tur, och med start på torsdagen kommer stadens elljusspår trafikeras av rödklädda joggare.

Men deltagarna är färre än vanligt. I Uppsala är 1 335 personer anmälda, men det brukar vara runt 10 000, berättar Maria Kvant på Blodomloppets centrala kansli.

– Det är inte samma sak att springa själv, säger hon.

Uppsala är dock en av de städer som har allra flest deltagare. Maria Kvant är glad ändå.

– Det är imponerande att det är så många som det är, säger hon.

Hashtaggen #blodomloppetpådistans vittnar om att en hel del har tagit sig ut, trots att loppet sker på distans. Över femhundra personer runt om i Sverige har postat bilder på Instagram med taggen.

Christopher Hollmann är en av dem som under torsdagsmorgonen sprang blodomloppet på distans. Det gick bra, men var lite ensamt, berättar han.

– Det är en lite annan känsla. Det är mer som en träningstur.

Han skulle sprungit loppet i våras, men när det nu blev ett lopp på distans valde han att genomföra Blodomloppet ändå.

Han berättar att han såg en del andra joggare, men ingen med den klassiska röda tröjan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!