Akademiska sjukhusets nybygge drar återigen uppmärksamheten till sig. I den vägg som vetter mot Dag Hammarskjölds väg gapar två oregelbundna hål. Det ser ut som att tegelstenar fallit loss ur fasaden. Längs flera av väggarna letar sig vad som ser ut att vara sprickor.
– Det är nog det dyraste husets i Uppsalas historia, så man får verkligen hoppas att teglet sitter kvar. Domkyrkan var möjligtvis dyrare, omräknat till dagens penningvärde, säger Johan Edstav (MP), ordförande för fastighets- och servicenämnden i Uppsala kommun.
Vad är det då för hål?
– Det finns tre typer av hål, förklarar Johan Edstav. Vissa hål har tagits upp i fasaden för att placera mätpunkter i syfte att kontrollera fuktnivån. Andra hål har tagits upp för att fästa stag för ett regnskyddande tak. Och de oregelbundna hål som syns från vägen har lämnats för att kunna staga upp den byggnadsställning som nu monteras ner. Ställningen fästs helt enkelt i den bakomliggande betongen. Hålen muras igen i efterhand.
Och vad är det för sprickor?
– Det är inte sprickor, utan en kontruktionsteknik som är nödvändig för att kunna bygga stora ytor, säger Kent Strömberg, Region Uppsalas projektledare för byggandet av J-huset. Det måste finnas en flexibilitet i konstruktionen för att sprickor inte ska uppstå.
Fasadarbetet beräknas vara färdigt i november. Men fram till dess kan nyfikenheten stillas:
– Vi kommer att lägga till information om fasadarbetet i vår FAQ (vanligt förekommande frågor, redaktionens anmärkning), säger Kent Strömberg, Region Uppsalas projektledare för byggandet av J-huset.