Sportlovet med Emil

NYHETER. Ute på gården finns fullt med hyss att hitta på och inne i snickarboa kan man tälja trägubbar. På Tingvallaskolans fritidshem fick barnen tillbringa sportlovet i Lönneberga. I alla fall i fantasin.

Uppsala2014-02-18 17:14

– Gå försiktigt nu, det är fullt med brännässlor här, ropar förskoleläraren Åsa Schmidt.
Hon är klädd i skjorta och väst och har gått in i rollen som Emils pappa Anton Svensson. Medan barnen tar vägen förbi fårhuset och hönshuset till snickarboa berättar ”Anton” att gården är gjord för att springa omkring på.
– Emil står aldrig stilla, den pojken.
”Gården” är Tingvallaskolans gymnastiksal. Där står bänkar uppradade och utgör stigarna som barnen kryper på.

Det är andra sportlovet i rad som barnen får leva i Astrid Lindgrens värld på sportlovet. Förra året var det Pippi som stod i fokus, nu Emil i Lönneberga som i år dessutom firar 50-årsjubileum. Barnen har fått titta på film och därefter bjuds de in till Emils olika världar och får möta figurer som mamma Alma och pigan Lina.
– De lever sig verkligen in i historien och kallar oss för karaktärernas namn, säger Anneli Hultin, rektor på Tingvallaskolan.

I Tingvallaskolans egen snickarboa, träslöjden, finns Emil själv i form av läraren Thomas Löfgren. Där sitter ett gäng pojkar och flickor och lär sig vad Thomas Löfgren kallar ”knivvett”.
– Det här är den första gruppen där ingen har skurit sig, berättar han.

För att förhindra fler olyckor får vissa av barnen kämpa på med en matkniv. Habib Kortbawi däremot täljer med en morakniv på sitt vedträ.
– Jag försöker göra den mindre så det blir en gubbe, säger han.

Enligt rektor Anneli Hultin blir det allt vanligare att använda lekar som en metod för att exempelvis utveckla språk, motorik och socialt samspel i förskolan.
– Barnen kliver in i leken nästan som ett rollspel, de går in i en roll. Det minimerar risken för konflikter jämfört med om de spelar fotboll eller något annat, säger hon.

Det är inte alla 94 barn på Tingvallaskolans fritids som tillbringar sportlovet i skolan, men många enligt Anneli Hultin.
– Det är jätteviktigt att erbjuda variation när det är lov så att barnen som är här känner att de får ett roligt sportlov, säger Anneli Hultin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om