Spökvandring i Vasaborgen
Levande historieberättande för små och stora och kanske några kalla kårar, utlovas när Vasaborgens slottsruiner under höstlovet öppnar för en spökvandring.
"Hovdamen" Mia Ulin berättar vad som tilldragit sig på slottet.
Foto: Rolf Hamilton
- Är ni rädda? frågar hon innan vi ger oss av.
- Nääää, svarar barnen sturskt i kör.
Hennes långa mörka kåpa sveper över stenarna och ljusen fladdrar i mörkret när hon leder oss ned i Vasaborgens fängelsehålor. Det är rått och kallt i borgen och det är inte utan att man blir lite avundsjuk på barnen som får hålla en vuxen i handen.
Så vandrar vi runt i resterna av Gustav Vasas 1500-talsborg, till både barnkammare och kungens sovrum, medan slottsspöket berättar om några av de många kungar och prinsessor som bott här - och som oroligt vandrar omkring här än om nätterna om man ska tro spökhistorierna.
- Spöken syns inte, men man känner att de finns, deras närvaro, säger slottsfrun Maria.
Vi får lära oss en hel del av vår Uppsalahistoria. Om Gustav Vasa och Sturemorden och var Uppsalas galgbacke låg på den tiden. Varvat med sägner om vålnader och en del man inte riktigt vet om det är sant eller saga, som att det ska finnas en flyktgång från slottet som leder ända till Sunnersta.
Höstlovsfirande familjen Blomberg-Karlsson från Högsäter i Dalsland tyckte om vandringen. Guiden var toppen, tyckte de.
- Det var spännande att höra om historia. Det var inte särskilt läskigt, sa Isabelle Karlsson som är 15 år.
- Betydligt roligare än en historielektion i skolan, sa hennes bror Johan, 12 år.
- Man får ut så mycket mer när någon som är så duktig på att berätta än om man går runt och läser om vad som hänt, sa mamma Ann Blomberg.
Fotnot: Spövandringar ordnas även onsdag och torsdag. För biljetter kontakta UNTs biljettkontor. Barn över sju år är välkomna i vuxens sällskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!