Larver tar över träden i Uppsala

Spöklika träd insvepta i vit tunn vävnad går att se på flera håll i staden. Det är inte en ovanlig syn, men i år är det extra många spökträd. "De spiller över på annat när det är så hysteriskt många", säger Mats Jonsell, skogsentomolog på SLU.

Nykläckta larver får Uppsalas träd och buskar att se ut som spökliknande skogar.

Nykläckta larver får Uppsalas träd och buskar att se ut som spökliknande skogar.

Foto: Moa Dahlén

Uppsala2023-06-20 16:30

Ett stort antal häggträd i Uppsala har angripits av larver. Stammen och grenarna är insvepta i en vit tunn vävnad och de gröna bladen har ätits upp. På grund av sitt förändrade utseende kallas träden ofta för spökträd, men ett tidigt halloweenskämt är det inte.

– Det är en liten fjäril som heter häggspinnmal. Och den har larver som har ätit under några veckor och de där larverna spinner vävnader runt sig, säger Mats Jonsell.

undefined
Nykläckta larver får Uppsalas träd och buskar att se ut som spökliknande skogar.

Häggspinnmalen är ovanligt många i år. Träd och buskar är insvepta från topp till tå och har inga, eller endast bara ett fåtal, blad kvar. Larverna sitter i en påse runt grenarna och snart har de ätit klart. Inom kort går de över till puppa och på sensommaren har de kläckts till fjärilar.

– Det var mycket i fjol men i år är det ännu fler. De flesta år går det att hitta någon enstaka påse med larver. Ett sådant här utbrott sker med några års mellanrum. De träden som är inspunna har varenda blad uppätet. Där har det varit en enorm trängsel med de här larverna som spinner in allt i sin närhet. Förmodligen kommer det bli jättemånga fjärilar mot slutet av sommaren. Då kommer det flyga små vita centermeterlånga fjärliar som har svarta prickar, säger Mats Jonsell.

undefined
Häggspinnmal är en fjäril vars nykläckta larverna spinner bo av ljusa spinntrådar i närheten av häggbladen. Varje bo innehåller cirka 50 larver.

I Ekeby och längs promenadslingan vid Vårdsätrabadet är flera häggar insvepta i larvens vävnad. På vissa ställen kan man även se att larverna har testat att äta bladen på andra träd. För vännerna Annica Norling och Maria Fordell, som är ute på en promenad längs Ekoln, är spökträden inget ovanligt.

– Här var det lindrigt. Det är värre på andra ställen. I Sala backe, där min dotter bor, är det fullt på gården. Det ser ut som en spökstad, säger Annica Norling.

– Jag cyklade hit från Nåntuna och har sett det på flera ställen, säger Maria Fordell.

undefined
"Det borde märkas att fjärilarna flyger omkring snart" säger Mats Jonsell, skogsentomolog på SLU.

När ett utbrott av häggspinnmal sker är det oftast lokalt. Men i år har häggar i stora delar av mellersta Sverige tagits över av larverna. Häggspinnmalen, till skillnad från vissa andra spinnar, har ingen påverkan på människan. Däremot kan det komma att påverka häggen.

– De kalätna häggarna kommer få sämre tillväxt i år men förmodligen så avklingar utbrottet till nästa år. Ett års ätning brukar träden klara av, men om det fortsätter nästa år blir det nog jobbigt för träden. Häggarna kommer slå ut nya blad senare på sommaren, säger Mats Jonsell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!