Spionmisstänkte forskaren kan få behålla jobbet på SLU

Den spionmisstänkte ryske gästforskaren släpptes på fredagsmorgonen. Han kan få behålla sitt jobb på Sveriges Lantbruksuniversitet trots att han överlämnat information om forskning och kolleger till den ryska ambassaden.

Uppsala2006-04-07 11:12
Sedan förundersökningen mot den spionmisstänkte ryske gästforskaren lagts ned och han försatts på fri fot har SLU:s ledning diskuterat hans framtid vid universitetet. Om han kan återuppta sin forskning är inte avgjort ännu, enligt rektor Ann-Christin Bylund.
- Vi har sökt honom hela dagen och hoppas få kontakt. Nästa steg blir att träffa honom för att höra hur han ser på fortsättningen här på SLU, säger hon.
UNT: Kan han vara kvar?
- Det kan jag inte svara på. Vi måste träffa honom först. Han har fru och barn hemma i Ryssland. Samtidigt är han fortfarande en medarbetade på SLU och han har flera år kvar på sin forskartjänst.
UNT: Vad gör ni om han kräver att få fortsätta?
- Vill han stanna så får vi se hur alternativen ser ut. Det är många om och men ifall han kräver att få vara kvar. Bland annat uppehållstillstånd. Det saknar han i dag.
UNT: Har den här affären vållat SLU skada?
- Jag tycker inte det. All universitetsforskning sker helt öppet. Vi hemlighåller inga forskningsresultat, det är en grundprincip. Det innebär att resultat och metoder finns tillgängliga på forskningsbibliotek världen över och på Internet. Vi har inte kunnat agera på något annorlunda sätt än vi gjort.
UNT: Hur har personalen reagerat på att mannen lämnat personuppgifter till ryska ambassaden?
- Det som är svårt är att vi inte vet vilken sorts uppgifter det rör sig om. Forskningen sker ju helt öppet och är tillgänglig för alla så det är oerhört svårt att förstå intresset ur ett underrättelseperspektiv.
UNT: Säkerhetspolisen har ju reagerat?
— Om det handlade om uppgifter knutna till ett samarbete med ett företag och som enligt avtal inte skulle publiceras förrän efter en tid, kunde jag förstå. Men något sådant finns inte här.
UNT: Vilka uppgifter skulle kunna vara intressant att rapportera om andra forskare?
- Svårt att säga. Möjligen uppgifter som skulle kunna ligga till grund för försök att rekrytera fler uppgiftslämnare, men det är bara en spekulation.
UNT: När kommer ni att avgöra den ryske forskaren framtid?
- Troligen under nästa vecka, sedan vi träffat honom, säger Ann-Christin Bylund.
Den ryske gästforskaren anses allmänt vara en duktig yrkesman. Han tjänst finansieras av det statliga forskningsrådet Formas. Det innebär att han är kvalitetsgranskad av det svenska forskningssystemet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!