Spindeln flyttar från Gottsunda

Efter två år i Gottsunda har Spindeln flyttat till stan. Verksamheten är öppen varje dag året runt och allt fler remitteras dit. Spindeln erbjuder gruppverksamhet i en drogfri miljö.

Uppsala2006-04-26 00:00
Spindeln började som ett tillfälligt projekt i Gottsunda för två år sedan. Den första februari i år övergick det till att bli permanent. Samtidigt flyttades det från en liten lägenhet på Bandstolsvägen till större lokaler ett stenkast från city.
— Nu har vi fått hela stan som upptagningsområde.

Vi har rekryterat mer personal och är nu fem anställda, en tjänst har Uppsala kommun bidragit med, säger Helena Novotny avdelningschef för Spindeln.
Spindeln vänder sig främst till personer som både har en psykisk sjukdom och missbruksproblem, så kallad dubbel diagnos. De som besöker Spindeln kan komma och gå som de vill, men måste vara inskrivna. I dag är ett femtontal personer det.
— Vi räknar med att kunna utöka till tjugo i och med flytten. Men många vill hit. Under det här året har fått mycket fler remisser från läkare och socialsekreterare som vill att deras klienter ska få en plats, säger Helena Novotny.

Spindeln fungerar som en sorts knutpunkt, en länk mellan människa, myndigheter och samhället i övrigt. Traditionellt har kommunen stått för missbruksvården och landstinget för psykvården. Det har lett till att myndighetskontakterna runt patienterna inte alltid fungerat så bra.
— Den här gruppen är mycket sårbar och hamnar lätt mellan stolarna. Vårt mål är att fungera sammanhållande, att vara spindeln i nätet. Vi vill visa att det går att ta hand om psykiatri och missbruk samtidigt, ge både eftervård och trygghet i tillvaron, säger Helena Novotny.

De som kommer till spindeln får stöd och praktisk hjälp med vanliga saker som bostad och läkarbesök. Alla måste lämna urinprov för att visa att de inte tar droger. Samtidigt erbjuds de återfallsprevention som innebär att de får lära sig nya sätt att handskas med drogsuget. De får social färdighetsträning och hälsokunskap i grupp. Spindeln håller dessutom öppet alla dagar året runt mellan 08.00 och 16.00. När verksamheten stänger finns personalen till hands per telefon om det behövs.
— Det är jätteviktigt för oss, speciellt under helgerna. Har man ingen stans att ta vägen när man känner att man behöver så är det lätt att spåra ur på droger igen. Tidigare tvingades man åka till Ulleråker när man mådde dåligt. Här känner alla varandra. Det blir en speciell sammanhållning, säger "Kalle", som vill vara anonym.

För Pia Carnered är kamratskapen är viktig.
­— Man har kompisar, fikar. Man kan inte isolera sig hemma i lägenheten. Ibland åker vi bort och vi planerar att starta en cirkel där vi lagar mat och äter tillsammans. Vi har ju kök här, säger hon.
Spindeln ger inte bara ett bättre och mer socialt liv för dem som är inskrivna. Den spar också pengar åt samhället genom färre placeringar på olika hem för missbrukare.
— Det skulle behövas mer sådan här verksamhet i stan för att ta hand om alla som behöver hjälp, säger Helena Novotny.

Fotnot: Spindeln startades som ett projekt inom landstingets psykos- och rehabiliteringsklinik med hjälp av överläkare Ola Gefvert och skötarna Helena Novotny och Emad Ashkar som jobbar med uppsökande verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!