Fyra Uppsalabor: Så gör vi med barnens surfande

Begränsa barnens surfande eller inte? Frågan är inte alltid lätt att hanera. Här ger fyra Uppsalaföräldrar sin syn på saken.

UNT gick till Stadsträdgården för att fråga några föräldrar hur de tänker kring barnes surfande.

UNT gick till Stadsträdgården för att fråga några föräldrar hur de tänker kring barnes surfande.

Foto: Emma Åhman

Uppsala2020-05-26 18:31

På måndagen gick ungdomsjouren i Uppsala ut och varnade för våldsamma klipp som sprids bland Uppsalas ungdomar. Framför allt cirkulerar klippen på Instagram och Hilde Wiberg, chef för ungdomsjouren, uppmanar föräldrar att både ha regler för sociala medier och att fråga hur barnen har haft det på internet.

Ett av problemen är just att föräldrar inte umgås med barnen i internetmiljön, säger Kent Hvarfvenius, som UNT träffar i Stadsträdgården. Han är själv gammal gamer och redan när sonen var i 10-årsåldern fick han komma med i klanen, vilket man kallar en grupp som spelar tillsammans.

– Vi spelade våldsamma spel men pratade med varandra om det. Att det här är ett spel, så beter man sig inte i verkligheten, säger Kent Hvarfvenius.

undefined
Redan i 10-årsåldern lät Kent Hvarfvenius sin son börja spela tillsammans med honom. Intresset höll i sig – den i dag 21-åriga sonen är snart färdigutbildad speldesigner.

Om uppförandet inte var okej var konsekvensen tydlig: sonen blev tillfälligt utslängd från klanen.

– Det funkade ganska bra, säger Kent Hvarfvenius med ett skratt.

En bit bort i Stadsträdgården sitter Auri Zimmermann med sin sambo Dietmar Schwartz. Hon har fyra barn, varav tre bor hemma och är i åldrarna 13-18 år. I deras hem är surftiden begränsad.

– Eftersom de har ett kontantkort som jag laddar så är det slut ganska snart. Vill de logga in på nätet hemma måste de fråga mig, säger hon men tillägger att den senare regeln har ändrats nu när några av barnen går i gymnasiet och studerar hemifrån.

undefined
"Surfar gör man mest när man har tråkigt och vi brukar umgås ganska mycket i stället", säger Auri Zimmermann som lunchade i Stadsträdgården med sambon Dietmar Schwartz.

Att tillbringa för mycket tid framför datorn eller telefonen är inte nyttigt, tror Auri Zimmermann. I stället försöker de pyssla med olika projekt eller umgås i familjen.

– Jag tror inte det är hälsosamt. Man tappar bort sig själv och tiden, det är bättre att läsa en bok, umgås eller gå ut och göra någonting, säger hon.

Inget Instagram alls är regeln som gäller för Therese Björklunds barn, som är 9 och 11 år gamla. De håller på åldersgränsen för appen som är satt till 13 år. Hon försöker också hålla koll på hur barnen använder sina telefoner.

undefined
"Det gäller att se till att barnen kan prata med föräldrarna om allt", säger Therese Björklund, mamma till en 9- och en 11-åring.

– Det ställer jag som ett villkor för att de ska få ha telefon. Det enda problemet är Snapchat där meddelanden och bilder försvinner, allt annat kan man se.

Att barnen känner trygghet i att komma till sina föräldrar om något obehagligt händer på nätet är det viktigaste, konstaterar hon.

– Det gäller att se till att barnen kan prata med sina föräldrar om allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!