Antalet fall av hudcancer i Sverige har ökat markant de senaste tio åren, enligt en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten. Årligen konstateras omkring 60 000 fall av hudcancer i Sverige och 500 dör i sjukdomen. Endast Australien och Nya Zeeland har fler inrapporterade fall per capita.
Anna Hallander, specialistläkare på Uppsala hudläkarmottagning berättar vad man ska tänka på under sommarhalvåret.
– Jag tror att man kommer rätt långt om man undviker att vara i solen bara för att bli brun. Samtidigt måste lite sol få vara tillåtet, det är okej att vara i solen för att värma sig efter ett bad.
Hon understryker också vikten av att undvika att sola när den står som högst, mellan klockan 11–15. Är man i solen är det viktigt att använda solkräm, det hindrar huden från att bli bränd.
– Vi rekommenderar SPF 30 och uppåt. De svagare krämerna med lägre SPF tycker vi inte ger tillräckligt med skydd, säger hon.
När man smörjer in sig är det viktigt att inte snåla med krämen.
– Det krävs en rejäl handflata för att täcka en hel kropp. Studier har visat att vi smörjer in oss med för lite solkräm, så det gäller att smörja in sig med betydligt mer än vad vi i regel gör. Är man på stranden och badar ska man smörja in sig flera gånger.
Utöver solkräm är det i garderoben som man hittar det bästa skyddet.
– Det är väldigt olika hur mycket sol man tål, men har man riktigt känslig hud så är det bästa kläder. En ljus skjorta, keps och gärna skugga är att föredra, säger hon.
Barn ska vara extra försiktiga i solen eftersom de lättare bränner sig.
– För dem är kläder viktigt och innan förskolan kan man smörja in hela barnet med solkräm. Vid bad finns det numera väldigt bra badkläder.
Vilka är de vanligaste misstagen folk gör när de vistas i solen?
– Att man underskattar solen och inte smörjer in sig direkt på morgonen.
Hon säger att det är vanligt att många kvinnor har lite urringade skjortor och att det då finns en risk för att bränna sig på bröstet.
– Det är ett sådant ställe man glömmer bort. Ansiktet smörjs in, men ställen som sticker fram under kläder glöms bort, säger Anna Hallander.
Andra misstag som begås är att man tänker att det är lättare att uppsöka skugga än det faktiskt är, eller så märker man inte av hur stark solen är.
– Sitter man vid havet där det svalkar finns det en risk att man inte känner hur stark solen är. Det är lättare att bränna sig när det svalkar.