Specialister kritiserar sjukhusmaten

Nu kritiserar läkare och dietister på Akademiska sjukhuset den försämrade sjukhusmaten. Politikernas beslut om att efterrätten ska tas bort och att specialkost blir dyrare riskerar att försämra vården, menar de.

Uppsala2010-11-25 07:57

Tidigare i höst beslutade den gemensamma kostnämnden för Västmanland och Uppsala läns landsting om besparingar på sjukhusmaten vid Akademiska sjukhuset.

Nu protesterar en rad specialister inom nutrition på sjukhuset mot beslutet. Bland annat är man kritiska till att priset på specialkost för allergiker och människor med någon form av intolerans, ska höjas.
– Vi är rädda att det ska innebära att man av kostnadsskäl frestas att beställa vanlig mat till patienter som egentligen behöver specialkost, säger Tommy Cederholm som är överläkare och ordförande i nutritionsrådet.

Han och hans kolleger tycker också att det är anmärkningsvärt att politikerna vill ta bort den typ av kost som kallas normalkost för att fortsättningsvis bara behålla fettberikad och energi- och proteinberikad kost, eftersom det är vad de flesta patienter behöver.
– Det är väldigt ogenomtänkt. Man kan inte avstå från normalkost på sjukhus, vi måste kunna erbjuda den till exempelvis överviktiga, diabetiker och patienter som helt enkelt inte behöver berikad kost, säger Tommy Cederholm.

Även det hittills mest uppmärksammade beslutet, att ta bort efterrätten på sjukhuset, ställer sig experterna kritiska till eftersom efterrätt är ett sätt att öka energiintaget hos de patienter som behöver extra näring.

Tommy Cederholm pekar också på att patienterna är mindre nöjda med sjukhusmaten än tidigare, samtidigt som priset per portion höjts sedan Akademiskas eget kök lades ned och maten började köpas från Västerås. Nu hoppas han och hans kolleger på att kostnämnden lyssnar på deras synpunkter. Och ett samtal till Rolf Edlund (C), landstingsråd i Uppsala och vice ordförande i kostnämnden, visar att kritiken verkar ha tagit skruv.
– Jag håller med om att beslutet som vi tog kunde ha varit bättre förberett. Men jag tror fortfarande att det bästa systemet är att köpa maten från Västerås, eftersom vårt eget kök var utdömt och portionspriset hade blivit betydligt högre om vi byggt ett nytt kök.

Rolf Edlund lovar att de föreslagna besparingarna ska ses över vid nämndens nästa möte i december. Redan nu backar han från beslutet att ta bort den så kallade normalkosten. Men när det gäller efterrättsfrågan är han inte lika övertygad.
– Jag ser inte att det måste serveras en efterrätt, så länge själva portionen innehåller den näring som patienten behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om