Akademiska sjukhuset satsar på att förbättra akutmottagningen i Uppsala. Detta genom att efter årsskiftet införa så kallade akutteam bestående av akutläkare, sjuksköterska och undersköterska. Susanne Järhult är akutläkare och studierektor för specialiseringstjänstgöring i akutsjukvård på Akademiska sjukhuset. Hon hoppas att satsningen ska effektivisera arbetet på mottagningen.
– Vår ambition är att det skall bli en tryggare, säkrare och mer effektiv helhetsvård för patienterna, skriver Susann Järhult i ett mejl till UNT.
Teamet ska jobba på akuten mellan måndagar och torsdagar, då det kommer flest patienterna.
– På måndagar är sjukhusets vårdplatser ofta belagda efter helgens neddragningar, då det är jourbemannat. Samtidigt kommer många patienter som väntat med att söka vård under helgen. Det kommer många unga som inte är tillräckligt pigga för att gå till skolan och äldre som måste söka vård akut.
I dagsläget bemannas akutmottagningen av jourläkare, som är anställda på andra kliniker. Akutläkarna kommer däremot att vara anställda på akutmottagningen, och fungera som ett komplement till jourläkarna.
Arbetssättet testades under tre veckor i hösten och gav enligt Susann Järhult goda resultat.
– Vi har sett fördelar som kortare tid till läkare och förbättrad kommunikation i teamet, vilket ger mindre störningar i arbetet, säger hon.
2015 godkände Socialstyrelsen akutsjukvård som en ny basspecialitet. Tidigare har den som vill specialisera sig inom akutsjukvård först fått skaffa sig en basspecialitet, inom till exempel internmedicin eller kirurgi, och därefter skaffa en tvåårig tilläggsspecialitet inom akutsjukvård. Socialstyrelsens beslut innebär att tiden för att bli akutläkare förkortades från minst sju år till minst fem år.
Under 2018 har två akutläkare tilldelats specialistintyg i akutsjukvård, och Akademiska sjukhusets mål är att ytterligare ett par specialister ska vara färdigutbildade varje år under de kommande åren. Enligt Susann Järhult innebär de nya akutläkarna även en förbättrad handledningskapacitet.
– Sedan 2016 har det i region Uppsala enbart funnits en specialistläkare i akutsjukvård som inte har haft tid att handleda. Men nu kommer specialistläkarna att kunna ge stöd, återkoppling och bidra med kompetens till de läkare som själva ska bli specialister i akutsjukvården.