Sparkrav hotar säkerheten
Demensboendet Årstagården i Uppsala måste spara 2,6 miljoner kronor.- Vi kan inte längre garantera säkerheten för personalen och de boende, hävdar skyddsombudet Patrik Fondelius.
Patrik Fondelius och Eleonor Ört skyddsombud på Årstagården.
Foto: Hans E Ericson
- Jag tror inte politikerna har klart för sig hur verkligheten ser ut. Därför har jag begärt ett möte med äldrenämnden, säger Patrik Fondelius.
- Redan i dag måste vi ibland lämna vissa avdelningar obemannade på nätterna, för att hjälpa till på andra avdelningar. Detta kommer att öka ytterligare i och med sparkraven.
För att vårdtagarna, som i många fall är svårt förvirrade, inte ska skada sig när avdelningar står obemannade, finns larmanordningar som signalerar när någon går upp ur sängen.
- Men vi hinner inte alltid springa ifrån. Jag är orolig att vad som helst kan hända.
Anställd blev slagen
För tre veckor sedan blev en anställd på Årstagården så svårt slagen av en dement person att hon fick köras till akuten och hon går fortfarande sjukskriven.
Det nya schemat med krympta tjänstgöringstider har börjat tillämpas på Årstagården. För att spara får personal ledigt mitt på dagen. Ett arbetspass kan pågå klockan 8.00-20.30 med ett par timmars paus.
En följd av det nya schemat är att vårdtagare i vissa fall inte tas upp till frukost förrän klockan 10.30.
Enligt Patrik Fondelius finns det vårdtagare som bara kom utomhus ett par gånger i somras.
I ett brev till äldrenämnden begär personal att få klarlagt exakt vad de ska utesluta i vårdarbetet. De undrar om det är hygien, matning, städning eller något annat som ska utgå och skriver att dessa sysslor redan sedan tidigare är eftersatta.
- I och med att vi totalt sett får minskade arbetstider hinner vi knappt ta upp vårdtagarna och ge dem mat, uppger Sirpa Björnehall på avdelning 3 B.
Brita Tibell, enhetschef på Årstagården, anser att det trots neddragningarna går att erbjuda en bra och säker vård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!