Sparkad läkare kan bli polisanmäld
Akademiska sjukhuset har inte kompetens att behandla patienter på neuroradiologiska avdelningen. Det hävdas i ett brev som gått ut till ett 50-tal patienter i Mellansverige. Bakom brevet står Gyula Gal, en av de läkare som tidigare lämnade avdelningen i protest. Nu riskerar han att polisanmälas.
Enligt Torbjörn Söderström är brevet fullt av osanna uppgifter.
Så här står det bland annat i brevet till patienterna:
Det finns inte någon läkare i tjänst som skulle kunna utföra undersökningar/behandlingar.
Sjukhuset kan inte planera när sådana undersökningar/behandlingar kan utföras.
Sjukhusledningen visar inte några tecken på att ha en hållbar plan för hur man ska lösa situationen.
Patienterna uppmanas ta kontakt med landstingspolitiker för en förklaring hur man tänker hantera bristen på kompetens "som obönhörligen leder till en kraftig försämrad neurosjukvård för Uppsalaregionens patienter".
- Det är fel och djupt olyckligt att utnyttja patienter för sina egna syften. Vi har fått samtal från oroliga patienter. Nu informerar vi dem att det inte finns någon anledning till oro, säger Per Liss,
verksamhetschef vid neuroradiologiska avdelningen.
Gyula Gal har en helt annan uppfattning. Han säger:
- Sjukhusledningen försöker undanhålla information. Varken patienter, allmänhet eller politiker har fått information om hur det står till på avdelningen. Det är min plikt att informera patienterna, det är etiskt riktigt.
Vad säger du om en eventuell polisanmälan?
- Det är barockt, jag hittar inte ord. Jag vet inte vad det kan leda till, men att informera patienter kan aldrig vara ett brott, säger Gyula Gal.
Verksamhetschefen Per Liss tillbakavisar samtliga påståenden i det aktuella brevet. Alla patienter som är i behov av akut vård erbjuds sådan vid Akademiska sjukhuset eller vid något annat sjukhus i landet. Samma sak gäller för patienter som har fått tid för undersökning eller behandling.
Att det råder kunskapsbrist på neuroradiologen tillbakavisas bestämt.
- Vi saknar inte kompetens. Vi har koll på varje patient. Nyligen anställdes en ny chef för avdelningen, ytterligare läkare med kompetens är på väg in.Vi har också kontakt med oerhört skickliga utländska neuroradiologer, säger Per Liss.
Turbulensen vid avdelningen har inneburit att neuroradiologen för första gången utnyttjar så kallad telemedicin. Det innebär att sjukhuset via modern teknik enkelt kan ta hjälp av specialister utomlands.
- Den nya tekniken har införts snabbt på avdelningen och används flera gånger i veckan. Patientfall diskuteras i dialog med läkare i Uppsala och neuroradiologer utomlands. Vi har till och med infört fler neurologronder på avdelningen. Det här är en klar förbättring jämfört med tidigare, enligt Per Liss.
Vid Akademiska sjukhuset har man inte en aning om hur många patienter som fått brev från den tidigare anställde läkaren. En intern utredning pågår för en eventuell polisanmälan. Även socialstyrelsen har kopplats in i ärendet.
- Det är inte etiskt försvarbart att skicka ut sådana här brev till patienterna. Men det kan också vara brottsligt, vi ska titta närmare på detta, säger chefsläkaren Torbjörn Söderström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!