Spara långsiktigt till barnen

Sluta fega med barnens pengar, det ger för lite tillbaka. Barns sparande sitter ofta på bankkonton och i räntefonder med låg, stabil tillväxt. Våga och vinn i stället.

Sofi Appring, Uppsala, har inte börjat spara åt sonen Elliot än.
? Men jag tror att något slags generationssparande med högre risk i början av sparandet och lägre i slutet skulle vara bra. Jag tänker mig att 200 kronor i månaden kan vara rimligt.

Sofi Appring, Uppsala, har inte börjat spara åt sonen Elliot än. ? Men jag tror att något slags generationssparande med högre risk i början av sparandet och lägre i slutet skulle vara bra. Jag tänker mig att 200 kronor i månaden kan vara rimligt.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-07-19 12:07

Det kostar pengar att ta klivet ut i vuxenlivet. Eftersom vi är måna om att våra barn ska få en så bra start som möjligt så sparar vi till dem. Sju av tio barn får sparpengar av föräldrar, mor- och farföräldrar eller andra vuxna, det visar siffror från Prospera.

Pengarna ska användas till studier eller kanske som en grundplåt till första bostaden. När de första kronorna sätts av är det för det mesta lång tid kvar innan pengarna ska användas – bortåt 15 till 20 år. Men där slutar vårt långsiktiga tänkande. För när vi ska välja placering av pengarna är det här och nu som gäller. Vi törs inte riskera att pengavärdet åker berg- och dalbana. Det skulle ju kännas som om vi satte barnens framtid på spel. Därför är det låg risk och stabil utveckling som många väljer. Vi ger våra barn det sparande som är tryggast på kort sikt eftersom det är lättast för oss att överblicka.
–  Mer än varannan sparar till sina barn i kortsiktiga sparformer som bankkonto och räntefonder. Det är som att välja sparform till en 80-åring som ska ta ut pengarna inom kort. Med tanke på barnens små sparbelopp och långa spartid är det inget att rekommendera, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

I själva verket borde vi göra tvärtom. När sparhorisonten är lång kan man kosta på sig en hög risk i sparandet eftersom börsens nedgångar med största sannolikhet tas ut av uppgångarna. Tiden talar helt enkelt för att välja ett sparande som är knutet till aktiemarknaden, som exempelvis aktiefonder, när det gäller barnens pengar.

Den som väljer aktiefonder kan få en genomsnittlig avkastning på kanske 7 procent per år. Det är dubbelt så mycket som ett räntesparande ger. Claes Hembergs tips är att sätta pengarna i flera olika breda tillväxtfonder - aktiefonder med hög risk - och att fonderna ska sparas i en kapitalförsäkring som gör fondbyten billiga.
– Varje tidig hundralapp som du sparar kan då växa till över 250 kronor före skatt när barnet är i tjugoårsåldern.

Han menar att många misstolkar begreppen stabil och tillväxt och inte förstår att de är varandras motsatser, sett ur barnens långa sparperspektiv. Den som vill ha ett sparande som är stabilt får räkna med att det inte växer så mycket. Vill man däremot att sparandet ska ha chans till en bra tillväxt kan resan bli ryckig.
– Våra barn är värda bättre än räntefonder och bankkonton som bara trampar vatten. Ska de vänta i över ett årtionde på sina pengar så ska de också ha något att se fram mot, säger Claes Hemberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om