Var du än befinner dig i Sverige går det ganska fort att få ihop åtminstone 50 fågelarter. Ett bra tips är att ge sig ut i olika naturtyper. Vattendrag är ett säkert kort, där kan du få syn på många olika arter. Skog och åkrar är andra bra ställen. Ta med en kikare och en fågelbok.
Riktiga fågelskådarfanatiker kan briljera med att ha sett över 300 olika fågelarter i Sverige. Och det finns faktiskt de som har sett över 400. För att komma upp i sådana siffror gäller det att vara redo att dra iväg så fort någon larmar om att en sällsynt art setts någonstans.
Gillar du däggdjur bättre? Då finns det bara drygt 70 vilda arter att upptäcka i Sverige. Men! det kommer att ta tid om du ska se alla. Många däggdjur finns bara i vissa delar av Sverige och många är väldigt blyga.
En idé kan vara att börja med några djur som finns i nästan hela landet och som du inte behöver jobba så hårt för att se, till exempel ekorre, hare och räv. Ett bra tips för att få se ekorrar: gå till en park eller en lagom tät barrskog, lägg ut lite ekorrgodis och vänta.
De lite mer svårskådade däggdjuren, som till exempel varg, björn, lodjur och järv är en riktigt tuff match. Då är det bäst att kontakta en viltspårare. De här djuren är nämligen superskygga. Om du vill skåda på egen hand, så är ett bättre tips att nöja sig med att söka efter spår och spillning. Det är svårt nog.
Om du inte är mörkrädd kan du ge dig ut i skymningen och titta på fladdermöss. De flaxar omkring lite här och där över öppna ytor i jakt på insekter. Ett ganska säkert sätt att hitta dem är att titta upp mot en gatlykta. Där brukar det krylla av insekter. Och där kan du ofta även se fladdermöss!