Sovmorgon ger bättre skoldag
Klass 5B på Ekensbergsskolan i Solna har sovmorgon två dagar i veckan. Men om klassföreståndaren Peder Nordin fick bestämma skulle de aldrig börja skolan före klockan nio.- Alla i klassen är piggare och jobbar bättre när de slipper stressa på morgonen, säger han.
Peder Nordin vill att hans klass ska ha sovmorgon varje dag.
Foto: Kerstin Carlsson
- När jag är trött blir jag väldigt lätt irriterad och ledsen. Jag får svårt att koncentrera mig då, säger hon och fortsätter:
- När det är lugnare på morgonen och jag får sova lite längre, så förstår jag mycket bättre under lektionerna.
Det var förra läsåret som klassen började få sovmorgon. Då började de aldrig före nio på morgonen.
- Det var stor skillnad mot när vi gick i trean. Då började vi nästan alltid åtta eller tio över åtta. Då var jag alltid trött och hade knappt hunnit äta frukost. Jag brukade få slänga i mig en macka i bilen på väg till skolan, minns Evelina Tallroth.
Schemat har ändrats
Eftersom klassen börjar lite senare slutar de också lite senare.
- Men det gör inget. Om man slutar vid två eller tre gör inte så stor skillnad, man hinner ändå göra saker efter skolan, säger Axel Wråkhufvud.
I år är det lite färre riktiga sovmorgnar. På måndagar börjar klassen halv tio och på onsdagar nio. De andra dagarna tjugo över åtta eller halv nio. Att det blivit lite sämre med sovmorgnarna i höst är inte klassföreståndarens fel. Det beror på att klassen fått gymnastik och hemkunskap tidigt.
- Om jag fick bestämma själv skulle det vara sovmorgon varje dag. Eleverna behöver ha det lite lugnt på morgonen om det ska orka jobba i skolan, säger han.
Barn behöver ofta sova mellan tio och elva timmar varje natt. Att sova för lite är inte bra. Man tänker sämre, orkar mindre och till och med växer sämre.
- Som lärare märker jag väldigt stor skillnad på om klassen börjar vid åtta eller nio. Vid åtta får man en trög start, eleverna är inte riktigt redo att ta tag i sitt arbete. Vid nio får man en harmonisk start med pigga ögon, säger Peder Nordin.
Inte lika mycket tjat
Från början var föräldrarna lite oroliga för hur det skulle fungera, men nu är alla nöjda. Anna Ling är mamma till Viktor som går i klassen. Hon tycker sovmorgnarna är väldigt bra.
- Förut var morgnarna väldigt stressiga och jag fick hela tiden tjata på Viktor att han skulle skynda, skynda, skynda. Det blir ingen bra start på dagen. Nu får han komma igång i sitt eget tempo. Ibland passar han på att göra sina läxor på morgonen, säger hon.
Men det finns faktiskt en som inte är nöjd. Filip Gorayek Karim var den enda i klassen som röstade emot sovmorgnar.
- Jag skulle hellre börja tidigare och sluta tidigare också. Jag hinner inte göra så mycket som jag vill efter skolan, säger han.
Vaknar tidigt
Fast det finns en stor skillnad mellan Filip och hans klasskompisar: Han är alltid morgonpigg.
- Jag vaknar senast vid åtta på lördagar och söndagar också, säger han.
Annat är det för Hanna Anjegård.
- Efter att mamma har väckt mig måste jag sova eller slumra ungefär en kvart innan jag vaknar. Om jag måste skynda mig äter jag bara en slarvig frukost, men om jag har tid äter jag ordentligt, säger hon.
Tur för henne att inte Filip fick bestämma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!