SOS: "Vi har följt våra rutiner"

Vittnet är mycket kritisk till räddningstjänstens försenade insats. Men SOS menar att de följt alla rutiner vid händelsen.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala2016-07-20 16:25

Under helgen avled en person på Bandstolsvägen i Valsätra i Uppsala i samband med en lägenhetsbrand. Som UNT tidigare har kunnat berätta fördröjdes räddningsinsatsen vid branden på grund av flera andra bilbränder i området och i skrivande stund pågår en utredning kring om räddningstjänsten kunde ha agerat annorlunda och på så sätt räddat personens liv.

Under tisdagen berättade ett vittne, som bor i samma lägenhetshus som branden startade, att det "var uppenbart att en person kunde vara i fara" och att hennes samtal till SOS Alarm inte togs på allvar.

Läs mer: Vittne om dödsbranden: "Uppenbart att en person var i fara"

– Jag sade varifrån jag ringde, att det var väldigt mycket rök på våning tre och fyra och att jag hittat en lägenhetsdörr med svarta hörn. Jag berättade också att jag ringt och knackat på dörren, men inte fått något svar. Operatören sade att det var massor av bränder i området och att röken kom utifrån, sa personen till UNT på tisdagen.

När UNT når SOS Alarm på onsdagen uppger de att alla rutiner har följts under samtalet med vittnet.

– Det man kan säga är att det generellt var oroligt i området vid den här tidpunkten med flera bilbränder i närområdet. Vi hanterade ärendet efter de rutiner vi har. I den här intervjun har man kunnat konstatera att det är röklukt men man har inte kunnat se varifrån röken kommer, säger Daniel Lundin på SOS Alarms pressjour.

I samtalet med vittnet kopplades Storstockholms räddningscentral in för medhörning och det är enligt Daniel Lundin där som beslut kring insatser tas.

– När vi gör en intervju är vår uppgift att ställa så många frågor som möjligt. Storstockholms räddningscentral lyssnar på samtalet och har i sin tur kontakt med personal i området, i det här fallet i Uppsala.

Personen som UNT har pratat med uppgav att larmoperatören var ifrågasättande. Hur ser ni på det?

– Operatörer ska ta reda på så mycket som möjligt och ställa många frågor, men vi ska inte ifrågasätta personer som ringer. Upplever man att man inte har behandlats rätt så är det bra att ta kontakt med oss i efterhand, säger Daniel Lundin.

Peter Arnevall är enhetschef på Storstockholms räddningscentral och är insatt i den utredningen som Uppsala brandförsvar har påbörjat efter dödsbranden.

– Vi välkomnar den här utredningen. Vi har en nära kontakt med Uppsalas brandförsvar, de har varit här och vi har fått alla handlingar i ärendet. Är det så att den visar att vi gjort en felaktig bedömning så får vi lära oss av det.

Vem är det som tar det slutgiltiga beskedet för om en insats ska ske eller inte?

– När samtalet kommer in till 112 sitter vi på medlyssning och hör det som inringaren säger. Utifrån det gör vi en bedömning om vi ska skicka ett larm eller inte. Sedan är det Uppsala brandförsvar som skickar brandbilar.

Peter Arnevall vill dock inte kommentera det samtal som vittnet haft med SOS Alarm och hur bedömningen i det aktuella fallet har gått till hos Storstockholms räddningscentral.

– Jag har inte kunnat lyssna på samtalet ännu och vill inte gå i polemik med inringaren i det här läget. Därför kan jag inte bemöta kritiken, säger Peter Arnevall som lovar att återkomma i ärendet när utredningen är klar.

När UNT pratade med räddningstjänsten under helgen uppgav de att händelsen kommer att utredas noggrant. När utredningen kan vara färdigställd och vilka åtgärder som kan komma att tas är i nuläget oklart.

Bakgrund

Natten mellan den 15 och 16 juli i år omkom en man i en lägenhetsbrand på Bandstolsvägen i Valsätra.

Samtidigt som branden rasade i lägenheten pågick flera bilbränder i området och stenkastning förekom mot polisen.

På söndagen kunde UNT avslöja att insatsen vid lägenhetsbranden fördröjts på grund av oroligheterna i området. I normala fall hade det tagit 5–7 minuter att nå huset, nu tog det i stället 20 minuter.

Räddningstjänsten genomför nu en utredning om insatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om